Az elmúlt napokban több kollégától értesültünk arról, hogy telefonon azzal a hírrel keresték őket, miszerint a MAOE “Életmű díjat” kíván részükre átadni több millió forintos pénzjutalommal. Erre való hivatkozással személyes adatok, bankszámlaszám megadását és “ügyintézési díj” megfizetését kérik. Ezúton értesítünk mindenkit, hogy a MAOE nem alapított, így nem is adományoz életmű díjat. Az eddig is ismert hagyományosan megítélt szakmai díjak átadásáról az eddig változatlan formában döntenek az Egyesület választott testületei, mely döntésről az érintettet mindig hivatalos formában – írásban – és nem telefonon értesítjük. Kérjük, az előzmény nélküli telefonos megkeresésre semmiképpen ne adják meg adataikat. Bármilyen kérdésükkel forduljanak Kollégáinkhoz az Önök által ismert elérhetőségeinken – olvasható a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének honlapján.

Hasonló felhívást tett közzé a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége is. A szervezet szerint az elmúlt napokban több művész kereste fel a szövetségüket azzal, hogy egy ismeretlen uniós cég 100 ezer eurós életmű díj elnyeréséről értesítette őket, amire a “Képzőművész Szövetség” illetve a “Grafikai Szövetség” terjesztette fel őket. A telefonáló szerint a díj adóját (8 ezer eurót) “előre kérik és készpénzben kell kifizetni a kollégájuknak, aki mindezért kifárad a művész lakására”. A csalóknak a telefonbeszélgetés alatt személyes adatokat is sikerült megszerezniük a felhívott művészektől. “Természetesen ilyen életmű-díjra a Szövetség nem terjesztett és nem is terjeszthetett fel senkit. Kérjük, hogy mindenki terjessze a hírt, hogy megelőzzük a művészkollégák rászedését” – kéri az MKISZ.

A fenti módszerek az internetes berkekben nigériai csalásként ismert bűncselekményekhez hasonlíthatók. Ezek az elektronikus levelek jutalék fejében például egy váratlanul elhunyt afrikai diktátor, olajmilliomos, stb vagyonkimenekítéséhez kérnek anyagi segítséget – természetesen a címzett bankszámlájának minden adatával együtt. További részletek itt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!