Elsőként íme a levél:

“Este negyedhét van, autózol hazafelé egy szokásosan nehéz munkanap után. Fáradt és frusztrált vagy és természetesen egyedül vagy…… VALÓBAN IDEGES ÉS ZAKLATOTT VAGY… Hirtelen erős mellkasi fájdalmat érzel, mely a karodba és az állcsontba sugárzik. Csak 5 kilométerre van a lakásodhoz legközelebb eső kórház… De nem tudod, képes leszel-e elérni odáig. MIT TEGYÉL???
MÁR VETTÉL RÉSZT ÚJRAÉLESZTŐ TRÉNINGEN, DE A FICKÓ, AKI A TANFOLYAMOT TARTOTTA, NEM MONDTA EL, HOGYAN KELL EZT SAJÁT MAGADON CSINÁLNI!!! HOGYAN LEHET TÚLÉLNI EGY SZÍVROHAMOT, HA EGYEDÜL VAGY? NAGYON SOK EMBER VAN EGYEDÜL, AMIKOR SZÍVROHAM ÉRI. AMIKOR AZ EMBER RENDETLEN SZÍVVERÉST ÉS ELGYENGÜLÉST ÉREZ, 10 MÁSODPERCE VAN ADDIG, AMÍG ELVESZTI AZ ESZMÉLETÉT. MI A TEENDŐ?
A VÁLASZ: NE ESS PÁNIKBA! KEZDJ EL NAGYON ERŐSEN ÉS ISMÉTELTEN KÖHÖGNI! MINDEN EGYES KÖHÖGÉS ELŐTT LÉLEGEZZ MÉLYET. A KÖHÖGÉS MÉLY ÉS HOSSZÚ LEGYEN, MINTHA KÖPETET AKARNÁL FELKÖHÖGNI. A LÉGZÉST ÉS A KÖHÖGÉST ISMÉTELD 2 MÁSODPERCENKÉNT, MEGÁLLÁS NÉLKÜL, AMÍG A SEGÍTSÉG MEGÉRKEZIK, VAGY A SZÍVED ÚJRA NORMÁLISAN NEM KEZD DOBOGNI.A MÉLY LÉGVÉTELEK OXIGÉNT JUTTATNAK A TÜDŐBE. A KÖHÖGÉSSEL JÁRÓ MOZGÁS ÖSSZENYOMJA A SZÍVET ÉS ÍGY FENNTARTJA A KERINGÉST. A SZÍV ÖSSZENYOMÁSA SEGÍTI A NORMÁLIS RITMUS VISSZATÉRÉSÉT IS. ÍGY A SZÍVROHAM „ÁLDOZATAI” EL TUDNAK JUTNI A KÓRHÁZIG.
KÉSZÜLT A JOURNAL OF GENERAL HOSPITAL ROCHESTER 240. száma alapján MONDD EL EZT ANNYI EMBERNEK, AHÁNYNAK CSAK TUDOD! MEGMENTHETI AZ ÉLETÜKET!!!”

Szakértők nem javasolják orvosi kontroll nélkül

A levél a Snopes.com infói szerint 1999 óta kering az interneten, és a benne foglalt eljárást a szakemberek nem javasolják. Én a minap kaptam meg először, az egyik közösségi oldal üzenőfalán találta az ismerős. A “tanács” tehát még mindig körbejár, annak ellenére, hogy magyar nyelvű weblapok is foglalkoztak már vele, többek között az MTV honlapja 2006-ban.

Összefoglalva a cikk lényegét: a levélben idézett Rochester General Hospital elhatárolódott az esettől, és nem tanácsolják a módszer terjesztését. A “köhögéses CPR” néven ismert eljárás ugyanis kizárólag orvosi felügyelet mellett ajánlott. Az MTV megkérdezett egy magyar kardiológust is, aki szintén félrevezetőnek tartja az e-mailt. Ha valakit egyedül ér szívroham, nem tud mit tenni, mert egyszerűen leáll a szíve. A szakember olvasott már olyan esetről, hogy mentőben köhögéssel provokáltak szívösszehúzódást a betegnél, magyar esetről azonban nincsen tudomása.

Toldy-Schedel Emil, a Budai Irgalmasrendi Kórház kardiológusa azt ajánlja, erős mellkasi fájdalom esetén azonnal kérjünk segítséget, helyezzük magunkat nyugalomba. A legfontosabb a 104 hívása, mivel az egyéb központi segélyhívók, mint például a 112, késlekedéssel járnak és minden egyes perc körülbelül 10 százalékkal csökkenti a sikeres újraélesztés esélyét. A levélnek szerinte annyi csupán a pozitívuma, hogy az emberek elkezdenek a saját testükre jobban figyelni.

Update | A levél 2012-ben újra hódító útnak indult a Facebookon, aminek apropóján a Házipatika.com újra elővette a sztorit. A lapnak Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke azt nyilatkozta: a szívritmuszavar fellépésekor – ha az orvos az EKG-n, vagy a monitor képernyőjén észleli az eltérést – valóban érdemes köhögésre szólítani a beteget. A mellkas köhögéssel kiváltott összerándulásai ugyanis olykor képesek az éppen megálló szívnek mechanikus ingert adni és spontán kontrakciót, összehúzódást generálni. Tudni kell azonban – hangsúlyozta a lapnak a szakember -, hogy ezt a módszert kizárólag orvosi utasításra, a monitoron észlelt szívmegállás idején szabad alkalmazni, egyébként csak ártunk vele.

Important Notice: ‘How to Survive a Heart Attack When Alone’

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!