Az egyik e-mail attól óvja olvasóját, hogy visszahívja azokat a külföldi számokat, amelyekről éppen csak egyet csöngettek, aztán nem fogadott hívásként jelennek meg a kijelzőn. Merthogy ezek drága, emelt díjas tarifával működnek, ráadásul a hívást nem lehet megszakítani – állítják a jóakarók. Lássuk a konkrét szövegeket, melyekkel nap mint nap találkozhatunk például az iwiw üzenőfalán is:

Február 5-én a Belgrádban megtartott Hitelcsalások megelőzésére vonatkozó Fórumon Marija Kusity a fórum elnöke és a Raiffeisen bank dolgozója a következő értesítést közölte:

“Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket egy új fajta bűncselekményre, Európában már több ilyen történt, sajnos hozzánk is eljött.

A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén nem fogadott hívás jelenik meg. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is, hogy a telefon megcsörrenjen. Ha a mobiltelefon tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és ha a hívószámok a következőek: +39…, +390…, +391…, +392…, +393…, +394…(ebben a konkrét esetben +393193260045 szám volt), de mindjárt kitörli a számot, abban az esetben további következmény nem lesz. De ha felhívja ezt a számot, a bűnözők áldozatává válik.

A konkrét esetben a mobiltelefon tulajdonosa jelentkezett az említett számra, és több mint 2.000 EURO-ós költsége keletkezett. Ugyanis ha jelentkezünk ezekre a számokra, nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, és óriási költségek keletkezhetnek a telefonszámlánkon. A Belügyminisztériumtól kapott információk szerint már több ilyen eset történt nálunk is. Megkérem Önt, hogy ezen esetek megelőzése érdekében, hogy minél több emberhez juttassa el ezt az információt.

——————————————————————————–

Kedves Kollégák!
Szeretnénk felhívni figyelmeteket arra, hogy megjelent egy kalóztelefonszám, amely a következ”o számjegyekkel kezd”odik:
+ 4478…..
Ne vegyétek fel a telefont ha ilyen számról van hívásotok és ne hívjátok vissza, mert alkalmanként ez kb 20 000 HUF -os költséget is jelenthet. Kérünk Titeket tájékoztassatok mindenkit, aki mobiltelfonnal rendelkezik. Közrem”uködéseteket el”ore is köszönjük,

Sziasztok!
Ez tényleg igaz. Az én telefonom is csörgött az esti órákban!
+4478223…
Szerencsére nem vettem fel…
Üdvözlettel
TG

Sziasztok!
Én már túl vagyok rajta. Annyi furcsaság volt a dologban, hogy nagyon korán kb 3-4 csörgés után lerakják a telefont. Nálunk az egész családot végighívták. (szerencsére senki nem vette fel) A szám: +44782232…. az utolsó négy karakter változik csak! (a híváslistában benne maradt mindannyiunknál) A telefonhívások este történnek!

Megszakíthatatlan mobilhívás viszont nem létezik – közölték a HVG által megkérdezett szakértők, ráadásul a három magyar mobilhálózat egyikéből sem lehet emelt díjjal külföldre telefonálni. A külföldi emelt díjas számok hívását az illető országra érvényes vezetékes vagy mobiltarifával számolják el. Nem véletlen, hogy az effajta külföldi számok közül sokat nem is lehet elérni Magyarországról.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság ezzel együtt óvatosságra int az ismeretlen külföldi számok visszahívásakor. Az egyszer csöngetős bosszantás először Japánban terjedt el 2002 körül: emelt díjas szextelefonok tisztességtelen reklámjaként kezdte pályáját.

Mobilvírusok

Mobiltelefonos vírusok valóban léteznek, de hívás vagy beszélgetés közben nemigen lehet elkapni őket. Drozdy Győző, a Pannon vezérigazgató-helyettese szerint óvatosságra inkább az internetezésre képes telefonoknál van szükség zenék, játékok és más szoftverek letöltésénél. Ez így van a számítógépek esetében is, különbség viszont, hogy a mobilok operációs rendszere valamivel biztonságosabb: rákérdeznek, rendszerint többször is, hogy a tulajdonos valóban fogadja-e, telepíti-e, ami éppen érkezett. Ugyanez érvényes a bluetoothon indított támadásokra is: jóváhagyás nélkül aligha érkezhet kártevő. Mobiltelefonokra azért is nehezebb vírust küldeni, mint számítógépekre, mert sokféle operációs rendszerrel működnek, és a hívó a távolból nem tudhatja, ezek melyike működik a megkörnyékezett telefonon.

Ingyen telefonok, laptopok

Ingyenkészülékek reklámcélú osztogatásáról szóló e-mailek újabb hulláma épp az utóbbi hetekben érte el Magyarországot. A híresztelésben hol Nokiák, hol Ericsson T18 és R320 modellek szerepelnek (egyszerű internetes kereséssel megállapítható, hogy ezek kilenc-tíz éves, feltehetőleg magával a lánclevéllel egyidős mobiltelefonok), azzal, hogy ha valaki elég sok helyre továbbítja az e-mailt, ajándék készüléket kap. Állítólag a konkurencia visszaszorításának szándékával terjesztenék ily módon saját termékeiket a gyártók, de ez nem igaz, sőt a kacsát az érintett cégek is igyekeztek lelőni. A legújabb verzióban már laptopot osztogatnak:

Helló Mindenki,

Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márka ismertséget, eladást. Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell ezt az üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20 embernek küldöd el az emailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz.

Ne feledd a küldött email másolatába betenni az anna.swelung@ericsson.com email címet.

További részletek és esetek a HVG cikkében.

– Hogyan ismerhetünk fel egy hamis lánclevelet? – infografika

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!