Vasárnap délután fél négykor ezt a hírt tette közzé a Kisalföld.hu:

“A szerbeket is felháborította kiváló játékosuk, Zerko (sic!) Sesum elleni támadás. Sesum apja a Prosport című román online magazin szerint 300 harcost toboroz a délvidéki harcokban hírhedtté vált Arkan egykori katonái közül. A papa, aki Szerbia legnagyobb vagyonvédelmi és testőrcégének tulajdonosa, Magyarországra készül, hogy “seregével” álljon bosszút Marian Cozma gyilkosain és fia támadóin”.

Honnan indult a hír?

Arkan tigrisei

A Kisalföld a Prosport című román online magazinra hivatkozott. A cikk linkjét is csatolva pedig rámutatott, hogy a hír eredetileg a GSP TV-ben jelent meg. 

A linkre kattintva látható a szépen illusztrált cikk: egy Wikipedián is megtalálható fotó, melyen a 2000-ben meggyilkolt Arkan látható, amint tankon gyülekező, álarcos és állig fegyverzett katonái előtt egy kölyöktigrist tart a kezében.

Öt órakor a Hírextra már szó szerint, forrásmegjelölés nélkül, de idézőjelben idézte az apukát.

“Azok, akik megtámadták a fiamat nem fognak egykönnyen elmenekülni előlem. Nem fogok a magyar rendőrségre várni! Háromszáz kommandóssal megyek a fiam támadóiért.”

Majd a cikkíró elelmélkedik: “Az mindenesetre biztos, hogy ha ezek az alakulatok azzal a céllal lépik át a határt, hogy megkeressék Zarko támadóit, akkor nagy eséllyel lehet fogadni arra, hogy meg is találják. És akkor az Isten irgalmazzon nekik…”

Az MTI berúgja a második kört

Nem sokkal később az MTI is megemlítette a Sesum apja és a 300 arkanista katona sztorit, igaz, hozzátéve: a román hírportál nem ad bizonyítékokat állításaira. Sőt, a hírügynökségnél egy kicsit utána is kerestek a történetnek, közölve, hogy ilyen készülődésről sem a Tanjug szerb hírügynökségben, sem az RTS szerb állami tévé honlapján nem jelent meg semmi. A B92 belgrádi tv és rádió mindössze annyit közölt a szerb kézilabda szövetség elnökére hivatkozva, hogy Sesum apja elutazott Magyarországra.

Az MTI híre után nagyüzemben jelentek meg a cikkek a vérbosszúról, a nagy hír a fórumokon is terjedt.

“Meg fogtok kövezni, de az a szomorú, h szerbiából kell bejönnie valakinek h rendet tegyen. Bezzeg ha egy cigót megversz egyből jön az egész család megtorolni…”

– olvasható például az egyiken.

A hírdömping hamar megtette a hatását. Az indexveszprem este 11-kor megjelent cikke szerint “az enyingiek azonban most nemcsak a helyi bandától félnek, hanem az egyik megtámadt sportoló, a szerb Zarko Sesum apjától is, aki a hírek szerint Arkan harcosaiból verbuvált háromszáz fős seregével indult Magyarországra bosszút állni. ‘Igazi háborús állapotok is kialakulhatnak’, mondták el a riporternek, mert a településen lakók biztosak abban, hogy a bűnöző csoportok géppisztolyokkal várják a szerbeket.” Az enyingiek félelméről szóló hírt másnap átveszi a Hír Tv honlapja is.

Az első komolyabb cáfolat

Hétfő délben aztán az MTI hírül adta, hogy “Mila és Steva Sesum, a megtámadott kézilabdás szülei vasárnap Magyarországra utaztak, de nem vittek magukkal fegyvereseket.” A Hírextránál ráéreztek a nép várakozására, és kora délutáni cikküket már a sokatmondó Megjöttek a szerbek címmel tették közzé. (Valójában csak a szülők érkezéséről beszámoló MTI-hírt hozták le.)

Sesum szüleivel a kórházban
Sesum szüleivel a kórházban

Nemzetközi ügy lesz belőle

Az ügy hétfő délutánra odáig fajult, hogy a Szerbia és Magyarország közötti vízummentesség, a Budapest és Belgrád között közlekedő repülőjárat és a januári gázkrízis ügyében Magyarországon tárgyaló szerb külügyminiszter, Vuk Jeremics sajtótájékoztatóján az újságírók másra szinte nem is voltak már kíváncsiak, csak a bosszúosztagra. Jeremics aztán elmondta: teljes képtelenség, hogy paramilitáris egységek jönnének Magyarországra.

Hétfő este aztán a Napló.hu elcsípte a Magyarországra érkezett Sesum szülőket, fotót is készített róluk, majd így idézte őket:

Nincs semmilyen őrző-védő cégem, nem jövők ‘hadsereggel’ bosszút állni Magyarországra! Egy mezőgazdasági cég igazgatóhelyettese vagyok, s maximálisan megbízom az itteni igazságszolgáltatásban.”

A Tanjug szerb hírügynökség részletesebb interjút is közölt az apával, ahol Stevan Sesum nagyjából ugyanezt elmondta. Az Alo magazinban olvasható nyilatkozata szerint pedig elképzelni sem tudja, “kinek juthatott eszébe, hogy ilyen nehéz pillanatokban ilyenekkel ijesztegesse az embereket.”

Megy minden tovább

Napló híre és Stevan Sesum délszáv sajtónak adott nyilatkozatai azonban nem jutottak el a magyar mainstream médiába. Így nem csoda, ha kedd délután a stop.hu újra kezdte.

“Szintén egy neve elhallgatását kérő forrásból a STOP úgy értesült, hogy Sztojka sokkal jobban jár, ha a rendőrök kapják el. A szerbek ugyanis nem fogják annyiban hagyni a dolgot, és már készülnek a bosszúállásra. Amint arról a STOP korábban beszámolt: Zsarko Sesum Szerbiában élő édesapja Arkan parancsnok volt harcosaiból háromszáz embert toborzott, hogy Magyarországon álljon bosszút a fián elkövetett gaztettekért. Az apa egyébként egy testőr cég tulajdonosa. A rendőrök nem erősítették meg ezt az értesülést, viszont más – nevük elhallgatását kérő forrásokból – úgy tudjuk, a fent említett zsoldosok már Magyarországon vannak és mindenképp le akarnak számolni azzal az enyingi bűnözői körrel melynek Raffael és Sztojka is a tagjai. Információink szerint ez a csoport mintegy 100-150 főt számlál.”

Az információt kicsivel később az ATV portálja a Mégis jönnek Arkan vezér katonái címmel közölte. A cikk egyetlen kapcsolódó mondata az írás utolsó mondata:

“A Stop arról ír, hogy információik szerint mégis csak eljött Szerbiából Magyarországra egy mintegy 100-150 fős csoport, hogy bosszút álljon a támadókon.”

Update | Másfél nappal a Napló cikke, és fél nappal ez után a blogbejegyzés után az MTI szerda délben rálelt egy keddi Vecsernye Novoszti cikkre, és lehozta a Sesum apja nem tervez bosszút című hírét. Ebből kiderül, hogy Sesum apját felháborították a román sajtóban megjelent híresztelések.

“Sosem álltam bosszút senkin semmiért, és nem is fogok” – mondta Stevan Sesum, hozzátéve, hogy foglalkozását tekintve közgazdász, és egy mezőgazdasági termékek forgalmazását végző cégnél dolgozik.

A magyar lapok köszönték a nyilatkozatot, és még egy bőrt lehúztak az addigra már haldokló témáról.

Update 2. | Hosszú lett volna, ezért a második hét történései új cikkbe kerültek.

(Csatlakozva a Komment.hu gyakorlatához, kivételesen most itt sem lehet kommentálni. Bocsánat azoktól, akik elmondták volna azt, aminek lenne itt helye.)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!