“A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és technika megvásárlására fogják buzdítani. Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak. A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus születéséhez vezet.” Karl Marx, 1867 Félig megvolnánk…” – olvasom a wiw üzenőfalán.

Bedőlt hitelek? Nagyon frissen hangzik ez, az értelméről nem is beszélve. Az 1867-es Tőke című műben nincs semmi ilyesmi. Aztán rákeresek a neten, a magyar web hemzseg az idézettől. Megtalálom a szöveget angolul is, ezen a nyelven is végigfutott az interneten. A Belgraded blog mindjárt fel is tette a kérdést: kié lehet valójában a rejtélyes Marx-idézet? A válaszra nem kellett sokat várni. A blog egy olvasója rámutat: az idézet a politikai szatírákat és kamu híreket közlő News Mutinity című weboldal Americans to Undergo Preschool Reeducation in Advance of Country’s Conversion to Communism című cikkében jelent meg.

És mire idáig jutok, egy újabb keresés megmutatja, hogy már magyar nyelven is foglalkoztak a témával, pár napja a BUKSZ blog is ugyanerre a következtetésre jutott.

Update: érdemes követni a kommenteket, ide fogom gyűjteni az idézet sajtóbeli  megjelenéseit.

Update 2.: A Marx-krimi folytatása

Fotó: fortepan.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!