Szerdától folytatom, amikor az MTI végre hírt adott Sesum apjának ezer helyen megismételt nyilatkozatáról, miszerint ő egy egyszerű dolgozó ember, akinek semmiféle biztonsági cége nincs. Ezt ezután a magyar média is lehozta, de nem kellett sokat várni a következő, déli szomszédainkkal kapcsolatos szóbeszédre.

Nyomozóbrigád, pakisztáni bevándorlók, csacsaki kihallgatás…

Egy román lapra hivatkozva a kurucon és az indy.media.hu-n csütörtökön szinte egyszerre jelent meg egy inkább a néhai matulára való írás (lásd még). Főbb elemei röviden a következők:

A hazánkban járt szerb külügyér elintézte, hogy egy hét főből álló szerb nyomozóbrigád kapcsolódjon be a magyar hatóságok munkájába a veszprémi késelés ügyében. Ebből öten a biztonsági céget vezető Sesum apuka fronttársai (jelenleg a bevetési osztály tisztjei), ketten pedig a szerb kormányfő-helyettes utasítására érkeztek hazánkba. A cikkből az is kiderül, hogy a gyilkossággal vádolt Rafaeléket az osztrák hatóságok úgy szúrták ki, hogy magyar-szerb vegyes nyomozócsoportok üldözték őket Ausztriában. Emellett a szlovén határőrök elfogtak egy csoport pakisztáni illegális bevándorlót, akik az őket Olaszországba vezető kalauzaikra vártak. Miután utóbbiakról kiderült, hogy közük lehet a veszprémi alvilághoz, a szlovén határőrség embere odaszólt Sesum titkárának. Ő emberei segítségével Triesztből begyűjtötte a „kalauzokat”, akiket ezután a szerbiai Csacsakba vittek kihallgatni. A cikk végén pedig kiderül, hogy Sesum apja sosem akart 300 embert Magyarországra küldeni, egy kommandós csapat szerinte ugyanis maximum 9 emberből áll.

Ennyi az írás, amit a Fejér Megyei Hírlap – a történet meseszerű fordulatai ellenére – azért lecsekkolt; szegényeket szinte körberöhögték szerbiai kollégáik. A Magyar Szó című napilap újvidéki munkatársától megtudták: Szerbiában szinte az összes napilapban címoldali téma volt a tragédia, de a helyi sajtó mindvégig korrekten tájékoztatott a történtekről. Sem szenzációhajhász hírek nem láttak napvilágot, sem olyanok, amelyek magyarellenességet sugalltak volna. A lap idézi Sebestyén Imrét is, a Vajdaság Ma hírportál főszerkesztőjét, aki szerint “sok blődséget összehordott a magyarországi sajtó a tragédia kapcsán román forrásból és saját kútfőből egyaránt.”

Az enyingiek nem értik

A szerb szál közben az enyingiek figyelmét sem kerülte el, ahogy azt Kállai Csaba “országos fővajda” és Rafael János, a “cigányság Fejér megyei vezetője” a sonline.hu-nak elmondta: nem értik, miért kellett a 300 fős szerb félkatonai társaság Magyarországra indulásával rémisztgetni a cigányságot.

A cikk szerint Enyingen olyan vélemény is elhangzott, miszerint a sajtó túlkapásának ítélt rémhír komoly következményekkel járhatott volna. Ha “a rémhír hallatán az enyingi romák több száz fős csoportba szerveződnek, s ha valaki rábök egy ismeretlenre, azt állítva, hogy az illető szerb, akkor valóban elszabadult volna a pokol” – közölték a cikk írójával.

Nem kellett sokat várni, hogy valami hasonló történjen

A rendőrségi honlap híre szerint…

Szombaton este jelzés érkezett a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Központi Ügyeletére, miszerint Enyingen, az AGIP benzinkúton egy 15-20 főből álló társaságot ismeretlen személyek megtámadtak. A rendőrök azonnal a helyszínre mentek, ahol megállapítást nyert, hogy az este folyamán kb. hat-hét gépkocsival érkezett egy társaság az enyingi AGIP benzinkútra. Az itt lévő személyek 19 óra 30 perc környékén arra lettek figyelmesek, hogy a benzinkútra érkezik több személygépkocsi. Az ő elmondásuk alapján az ismeretlenek támadólag léptek fel velük szemben, ezért ők védekezni kezdtek. A történteket rögzítette egy tv stáb, akik mással kapcsolatban éppen forgatni voltak a Fejér megyei településen. Az általuk rögzített felvételeket a fejér megyei nyomozók lefoglalták, mely alapján azonban kiderült, hogy a benzinkúton tartózkodó társaságot senki nem támadta meg. Az oda érkező mintegy hat-hét gépkocsi csak megállt a töltőállomáson. Az ott tartózkodó személyek azonban a benzinkút shopjából különböző italokat kezdtek el az oda érkező gépkocsik felé dobálni. Az autóban tartózkodó személyek azonban ekkor menekülőre fogták, és távoztak a helyszínről.

A helyszínen forgató televízió a Hír Tv volt, de felvételeikből egyelőre csak – a csatorna egy keddi műsorához kapcsolódó – ízelítőt lehet látni. Mozgóképnek ott van még a Tv2 tudósítása, ahol a randalírozók egy barátja “viperákkal támadó szerb-magyar társaságról” beszél, amit a riport készítői az egész tudósítás alatt nem cáfolnak meg a rendőrség fenti infóira hivatkozva.

Az incidens híre estig végigfutott az online lapokon is, pár cím (Garázda csoportok csaptak össze Enyingen – Magyar Rádió, Enyingen jártak a szerbek? – Nol) kapcsán ismét el lehetne filózni a sajtó felelősségéről, arról, hogy jutott el egy hírlapi kacsa ilyen messzire.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!