A távirat iroda a Társadalom-Egészségügy-Érdekesség-Hollandia címszavak alatt hozta ma reggel a “hírt”, miszerint emberi zsiradékot használ egy holland cég kekszek és más élelmiszerek készítéséhez, melyeket azután a fejlődő országokba küldenek.

“A holland Netwerk televízió riportban számolt be az Irfak elnevezésű vállalat tevékenységéről. A cég internetes honlapján az alapító, Mieke Smits mondja el, hogy vállalkozása ‘újrahasznosítja az emberi zsiradékot, és élelmiszerré átalakítva a harmadik világ országaiba exportálja’ vagy olyan régiókba, ahol háborús helyzet miatt élelmiszer-ellátási gondokkal küzdenek. A cégvezető elmagyarázta, hogy egyik terméküknek – melyet hermetikusan csomagolnak, hogy a legmostohább körülmények között is szállítható és felhasználható legyen – ‘fele emberi zsiradék, másik fele cukor, és nagy mennyiségben tartalmaz hozzáadott vitaminokat’. Az emberi zsiradékhoz internetes honlapjukon keresztül jutnak hozzá. Az emberek feliratkoznak a honlapra, a jelentkezők közül sorsolják ki azt, akinek zsírleszívás a nyereménye. A sorsolást félévenként egyszer rendezik meg. Az Irfak cég több mint két éve együttműködik a Van Gerven és Van Iersel plasztikai sebészeti klinikával, ott végzik el a zsírleszívást” – írták reggel.

Aztán délután jött a javítás, amelyből megtudhatjuk, az Irfak nevű vállalat egy művészeti projekt része. Az ötletgazda Mieke Smits művész, és szó sincs üzleti vállalkozásról, a projekt a Maastrichtban novemberben megrendezett, Glocal Affairs művészeti kiállításon szerepelt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!