1. tévhit: a koleszterinnek kizárólag káros hatása van
A koleszterin bizonyos mértékben szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos vegyület: jelen van minden szövetben, szervben; sejtek, hormonok és vitaminok alkotórésze. A koleszterin felel az érfalak rugalmasságáért is. Tehát megfelelő, normális mennyiségű koleszterinre – amelyet szervezetünk állít elő (ez körülbelül 1000-1500mg/nap) – kifejezetten szükségünk van. A bajt az okozza, hogy a különféle állati eredetű táplálékokkal bevitt koleszterin oly mértékben emeli meg a normális koleszterinszintet, hogy az komoly kockázati tényezőként jelenik meg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.
2. tévhit “nincsenek tüneteim, tehát nem lehet magas a koleszterinszintem”
A magas koleszterinszintnek sokáig nincsenek látványos tünetei, de pont ezen tulajdonsága miatt az egyik legalattomosabb kockázati tényező. Ezért kell koleszterinszintünket rendszeresen méretni, értékeiről pedig szakemberrel konzultálni.
3. tévhit: öröklött tényezőknek nincs szerepük a magas koleszterinszint kialakulásában
A genetikai tényezőknek is szerepe van, de a magas koleszterinszint kialakulásáért elsősorban a táplálkozás és az életmód felel.
4. tévhit: a koleszterin értékek személyre szabottan számítanak magasnak
Normál esetben (nem történt még szív- és érrendszeri esemény) a normális koleszterinszint felső határa 5,0 mmol/l, e felett emelkedett vagy magas koleszterinszintről beszélünk. A magas koleszterinszint valójában nem jó, jelzésértékkel bír, de hogy kell-e kezelni, és mennyire kell csökkenteni a szintjét, az az egyéb betegségek, a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség jelenlététől is függ. (Szívinfarktus után például a normálisnál jóval alacsonyabb koleszterinszint elérése a cél.)
5. tévhit: a magas koleszterinszint nem csökkenthető
Az állítás nem igaz, ugyanis a magas koleszterinszint részben azzal csökkenthető, hogy csökkentjük étrendünk koleszterintartalmát, változtatunk életmódunkon, többet sportolunk, átalakítjuk étkezési szokásainkat, vagy gyógyszeres megoldással, a belső szintézis csökkentésével.
6. tévhit: a magas koleszterinszint kialakulásáért csak a helytelen táplálkozás felel
A helytelen táplálkozáson kívül akadnak más, kockázati tényezők, amelyek jelentős része kiiktatható lenne. A magas koleszterinszint kialakulásának befolyásolható kockázati tényezői: a dohányzás, a mozgáshiány, az állandó stressz, a túlsúly, jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása, sok só fogyasztása (ajánlott napi 5 g alá leszorítani).
7. tévhit: a szűrővizsgálat sok időt vesz igénybe
Nem igaz, a koleszterinszint-mérést a vércukorméréshez hasonló módon, az ujjbegy megszúrásával nyert vérminta segítségével is el tudják végezni. A koleszterinszintet adó érték összetevőinek részletes meghatározása csak akkor szükséges, ha a koleszterinszint összességében emelkedett. (Ehhez már vénás vérvétel szükséges.)
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!
Lehet, hogy csak én találom furcsának, de ez hogy jön a városi legendákhoz? Ennyi erővel bizonyos filozófiai nézetek értelmezéséről/félreértelmezéséről is lehetne írni.
No offense… :D
Így igaz, de ha ezt elolvasod, még többet tudsz meg az UL-ről :)
http://www.urbanlegends.hu/mi-ez-az-oldal/
“ötpontos közleményt adott ki”
Az idézett 7 pontból melyik kettőt nem ők adták ki? :P
Haha, ez jó, javítom, kösz.
A közlésben leírtak valóságtartalmához a következőket:
Kifejezett tidományos cikket olvastam arról, hogy:
-az étkezésnek semmi hatása,
-a koleszterin csökkentők csökkentik a koleszterin szinte, de ennek nincs hatása a mortalitásra,
Egyetértve Juha-val, hogy kerül ez ide?
Amit leírtam annak is utánna lehet nézni.
A “koleszterinbisznisz” egy a manapság szokásos egyszerű profitszrezési mód (találj ki betegséget egy hatóanyag hatásához) amivel agyógyszergyártók elnek.
Üdv a HÚSVÉTI SONKÁNAK, és mindenkinek aki tartja a Húsvétot kellemes Ünnepeket!
Mutasd a “kifejezett tidományos” forrásokat Zoli, mielőtt a sonkába csapok.
Azt ittem ide olynaok járnak akiki utánna néznek
indulásnak (de van sok):
http://www.natursziget.com/page.php?show/articles/view/topic/egeszseg/artid/20060419koleszterinbiznisz
Én nem hiszek ebbne a koleszterines dologban. Nagyapáink mit zabáltak? Disznózsíros kenyeret meg kolbászt is kolbásszal mégis éltek akár 80-90 évig is. Na ugye. Szerintem kevésbé veszélyesek ezek, hiszen az természetes kaja nem pedig mű mit amit a boltban veszel. A margarin pl. amit a boltban veszel szinte telejsen műkaja, az egerek nem is nyúlnak hozzá.
Az lehet, hogy nagyapáink is ilyesmin éltek, de azért azt is tegyük hozzá, hogy nem is ültek egész nap a számítógép előtt ülve, legtöbbjük kemény fizikai munkát végzett, és a rendszeres mozgás miatt voltak egészségesek. Nem mondom, hogy a műkaják jobbak, sőt valószínűleg rosszabbak, csak azt nem emlegetik olyan gyakran, mert hát ugye el kell adni a termékeket… Szerintem meg kis mértékben akármit lehet enni, csak tudni kell hol a határ!
Ez is igaz persze, h a másik része is túl vna lihegve. Ugye a sok E betűs amiből kimutatták párról, h ez meg ez károsm eg rákot okoz meg egyebek. Na ja, csak épp azt nem közlik, h csak bizonyos mennyiség fölött, amennyit beletesznek a kajába sadalékként az megk b. a 100-ad meg az ezred része. Ahhoz, h pont ezzel hívd ki magad ellen a sorsot anyni kaját kéne megenni, h annyit nem is tudnál, vay ha mégis hát inkább amiatt kéne aggódni, h szétdurran a gyomrod.
Az isi gaz, h ha tudnád miből készül egy-két kaja akkor tuti nem ennéd meg. Anno láttam a youtube-on egy videót, ahol McDonaldos kajákat érleltek egy spájzban meg nem mekis, de hasonló kaját ( volt mekis hambi meg rendes hambi, mekis súlt krumpli meg nem mekis habnem otthoni stb.). A nem mekis hanm normál kaják pár nap alattk ezdtek bűzleni meg rohadni, a mekis sajtburgetr meg hetek múlva is mintha új lenne. Asszewm egy másik filmben volt az is, h leteszik vmi patkányoktól hemzsegő sufniba a mekis kaját és napok múlva sem nyúlnak hozzá. Ők tudják ,h az nem étel.
Ja és mégegy adalék a Mekiből. Sokan akik fogyni akarnak diétás kólát meg salátát esznek a mekiben. Egy mekistől tudom ( rákérdeztem, mert halottam róla), h a salátában sokkalta több kalória van mint Big Mac-ben. A mekis csajszi mondta is, h igen igaz a hír sőt egyes mekikben van kalóriatáblázat is kitéve ha nem hiszem el neki ott meg is nézhetem. Azt azért hozzá kell tegyme, h én utálom a Mekit meg a Mekis kajákat se szeretem fögtömésnyi a 200-300 ft-os burger és fűrészporíze van, ha jól akarok laknim in. 4-5 öt be kell termeljek, de ennek ellenére én is szoktam ott enni. Kecskeméten hajnali 2-3 körül ugyanis nincs már más nyitva és ha megéhezel akkor muszűáj ott enned. Fősulis bulik szoktak lenni a Jamaica nevű helyen, ami ott van szembe a Mekivel és bizony ha megéhezel csak azt találod az egész környéken nyitva.
Hát énszerintem nagyapáink idején is ritka volt a 60 év feletti… nyilván nem halt meg mindenki az 50. szülinapján, de azért az átlagéletkor szép lassan nődögél hazánkban. Mondjuk az utóbbi 100 évben ~10 évet, ha jól sejtem.
(ennek mondjuk 100-ból 1 tényezője a zsíros-cukros kaja)
És ja, a koleszterin is olyan, hogy kell belőle alamennyi a szervezet normál működéséhez, aztán ha benyeled a szükséges mennyiség ezerszeresét, akkor az már káros :-) De ez a cukortól a molibdénen át sokmindennel van így (pl. a vitaminokkal)
:-)
Az az igazság, hogy egy aranyszabály van: MÉRTÉKLETESSÉG.
De az komoly dolog.
A többi az mese szerintem is. Dédi 96 évesen 8 töltött káposztát behamizott, és reggelre valóban szépen elaludt örökre. Hát nem szép halál? Gondolható, hogy előző éveiben is eszegetett egyet mást.
Pl.: mindennap marhahúslevest evett. Szerintem ez volt a hosszú élet titka!
Hanem szelíd lelkű volt, mint a galamb. Semmi gyűlölködés, harag, veszekedés-
Azt hiszem ez is fontos dolog… A nyugodt élet. Pedig 8 gyereke volt, rengeteget dolgozott, elgondolható…
én nyers koleszterint használok étolaj helyett, a málnaszörpbe cseppfolyós zsírt rakok, a cukrot karamellizálva eszem, mert úgy több kalória fér egy kanálra, szalonnát csak akkor eszek, ha két szelet rántott hús közé tudom tenni, emelett 190 cm-hez 92 kg társul
jah, asszem napi 8-10 km-t futok és 5-öt evezek, így gyakorlatilag majdnem kalóriahiányom van, nemhogy még az étkezésre figyeljek :) max arra figyelek, hogy még egy kicsit a tányérra tudjak púpozni :)
tévhitek ide-oda, ha rendben van tartva az egyensúly (ti. el kell használni, amit beviszel), akkor nincs gond
a magyaroknak le kellene szokni a magyaros kajákról, mert azok a testes, zsíros, húsos ételek jóval aktívabb életmódhoz lettek kitalálva anno
Kitűnő koleszterinmentesítő diéta 10 napig reggelente 3 lágytojás. Meghajtja az epét, ürülnek a szetránvázas vegyületek. A tojásban lévő lecitin bontja a koleszterint. Egyébként a káros koleszeterin nagy részét magunk termeljük pl. a dohányzás hatására. Jó egészséget.
csabasen hozzászólása hibátlan.
Erről dr. Légrády Péter belgyógyász egy remek könyvet is írt, amelyik a Maecenas Kiadó gondozásában jelent meg 2001-ben “Tojás, táplálkozás, egészség” címmel.
Nagyon jó lenne, ha a Magyar Szív Egyesület vezetősége is végre elolvasná ezt a könyvet, mert az általuk leírtak egy része egyáltalán nem felel meg a szaktudomány által igazoltaknak.
Amit csabasen írt, teljes mértékben ellentmond annak, amit a Magyar Szív Egyesület pontokba foglalt, ennek ellenére csabasennek van igaza.