Ha egy lovasszobor lábai közül kettő nem érinti a talapzatot: emberünk harc közben halt meg. Ha egy lába van csak, ami nem érinti a talajt, akkor egy harctéren szerzett sérülés miatt halt meg. És ha mind a négy lába a földön van a lónak, akkor a gazdi természetes halállal halt meg” – leplez le egy “titkos szobrászkódot” egy legenda. Ami még csak nem is magyar, a Snopes.com-on is fent van (itt csupán a mellső lábak üzennek).

lovas.jpg

Az oldal szerkesztője első körben megvizsgált néhány tucat washingtoni lovasszobrot, és azt találta, hogy több mint harminc alkotásból csak 10 szoborra illik a recept. Ez véleménye szerint pontosan megfelel a statisztika szabályainak: mivel ugyanis három variáció létezik (1. egy mellső láb van a levegőben, 2. mindkét mellső láb a levegőben, 3. mindegyik láb a földön van), annak az esélye, hogy a minta igaz legyen, 1:3-hoz. Így aztán meg is jegyzi: tradíció helyett inkább racionálisan nem magyarázható, véletlenszerű mintáról érdemes beszélni, amely népszerűségét annak köszönheti, hogy egy beavatottak által ismert, titkos kódot oszt meg szélesebb körben. Ráadásul nem is újfajta legendáról van szó: egy csaknem százéves, lovagszobrokkal kapcsolatos – szintén alaptalan – szóbeszéd szerint az alkotások készítői a lovagok karjainak/lábainak keresztezésével azt jelezték, melyik lovag hány hadjáratban vett részt.

De hogy magyar példák is legyenek, a játék kedvéért íme egy lista. A gyűjtés alapja Prohászka László Lovas szobrok című könyve volt, ehhez vettem még, amit a neten felleltem. Figyelem: az alábbi lista nem bizonyít semmit; mert egyrészt nem reprezentatív, másrészt vajon ki mondja meg, hogy egy időskori szélütés harci sebesülésnek köszönhető-e, a pestis vagy a megfázás harci sebnek számít-e, vagy hogy áldozatnak csak a halottak számítanak-e vagy a fél lábbal hazatérők is, stb, stb, stb.)

Savoyai Jenő (Róna József 1900, Budapest)
négy láb lent, szélütés – PIPA

Andrássy Gyula (Zala György, Budapest, elbontották)
bal mellső láb fent, időskori betegség – HIBA
E szoborról egyébként ezt írja Lovas szobrok lovai című, 1907-es írásában Lovik Károly:

Ha elnézem Zala György szobrát, sehogyse tudom azt a képet kapni, hogy ez a ló előrehalad. Ez a paripa mégcsak egy helyben se piaffirozhat, mert ezt a csánk kevéssé való hajlítottsága akadályozza meg. A mozgás ellen szól az első jobb láb állása is, amely visszatartólag működik. A helyes egyensúly képét megzavarja a fej alacsony és hibás tartása.

E lovasszobor “különös történetéről” filmetűd is készült a Magyarok cselekedetei sorozat keretén belül, ilyen archívum mellett azonban sosem tudjuk meg, miről is szólt az etűd.

Honfoglaló vezérek (Zala György 1894-től, Budapest)

Árpád és a vezérek lovai négy lábon állnak, komoly munka lenne utánanézni, melyik vezér hogy halt meg, így ezt nem értékelem (de nagyon meglepődnék, ha mindannyian természetes halált haltak volna)

Szent István (Stróbl Lajos 1906, Budapest)

négy láb lent, természetes halál – PIPA
(kőszobránál ugyanez)

A 7-es császári és királyi Vilmos huszárezred hősi emléke (Istók János 1930, Budapest)
négy láb lent, emlékművet általában az áldozatoknak emelnek, tehát HIBA

Kálmán herceg (Róna József 1931, Gödöllő)négy láb lent, harctéri sérülésekbe halt bele – HIBA

Erdélyi kettes huszárok emlékműve (Petri Lajos 1934, Budapest)
két mellső láb fent, a kettővel előbbi indoklásra építve akkor legyen az első világháborúban igen komoly veszteségeket szenvedő hadtest értékelése egy PIPA

Görgey Artúr (ifj. Vastagh György 1935, Budapest)
négy láb lent, természetes halál – PIPA

Hadik András (ifj. Vastagh György 1936, Budapest)
négy láb lent, természetes halál – PIPA
(e szoborral kapcsolatban egy másik legenda is él, amelynek fényes és méretes eredménye megtekinthető itt)

II. Rákóczi Ferenc (Pásztor János 1937, Budapest)
két mellső láb fent, természetes halál – HIBA

Hunyadi János (Pátzay Pál 1956, Pécs, Budapest)
egy mellső láb fent, elhunyt nem sokkal a nándorfehérvári diadal után, a táborban szerzett pestisben, tehát szőrösszívűeknek HIBA, engedékenyeknek PIPA

Bocskai István (Marton László 1969, Hajdúszoboszló)
négy láb lent, vízkórságban szenvedett, ez okozta halálát, de azt is híresztelték, hogy megmérgezték. Legyen ez egy PIPA.

Zrínyi Miklós (Tóth Béla 1989, Zalaegerszeg)
két láb fent, vadászbalesetben hal meg 1664-ben – HIBA

Lackfi István (2000, Keszthely)
egy láb fent, felkoncolták – HIBA

Szent László (Győrfy Sándor 2000, Kisvárda)
jobb mellső láb fent, a népmondák és legendák népszerű alakja betegségben hal meg – HIBA

Esterházy József (Tóth Béla 2001, Tatabánya)
négy láb lent, országbíró volt haláláig, nem volt adat arról, hogy csatában halt volna meg. PIPA
(Megjegyzendő: Tóth Béla 1989-ben, Zrínyi szobránál még “nem használta a szabályt”, 2001-ben azonban már igen)

Többet is lehetne gyűjteni, és majd valószínűleg ide is írjátok, amit ti találtatok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!