A Reuters által is lehozott hír szerint Kelet-Kínában idén több mint 60 embert helyeztek őrizetbe vagy figyelmeztettek interneten illetve SMS-en keresztüli legendakeringetés miatt. A hatóságok szerint az új kommunikációs technológiák közvetítésevel történő pletykálkodás, rémisztgetés sokkal veszélyesebb, mint annak hagyományos fajtája.

Az egyébként homályos állami közlés során néhány konkrét esetet is megemlítettek. Júliusban például két embert azért tartóztattak le, mert olyan szöveges üzenetet küldtek szét több mint 200 ismerősüknek, hogy AIDS-betegek étteremben használt fogpiszkálóik dobozba való visszahelyezésével fertőztek meg ártatlan vendégeket. A kínai rendőrség internetes osztálya végül megtalálta azt a két üzletembert, akik az üzenetet körbeküldték. A gyanúsítottak elismerték tettüket, de hozzátették: ők csak továbbították az SMS-t, az abban megfogalmazottak nem az ő kitalációjuk.

A helyi hatóságok nagyobb internetes fórumokon közben olyan ikont helyeztek el, amelyre kattintva a felhasználók felhívhatják figyelmüket az általuk illegálisnak tartott hozzászólásokra.

East China police detain 60 people for spreading rumors, threats

HIV-fertőzés a moziban

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!