Az igen népszerű első felvételen egy srác dobálgat napszemüvegeket társa fejére, a másfél perces videóban előrehaladva egyre képtelenebb szituációkban. A csúcs az, amikor egy még csak nem is lassító kocsiban ül a társ, és a dobófigura egy baseball-játékos mozdulatával passzintja a fejére a szemüveget. Akkora mutatvány ez, hogy le is kell lassítani, visszajátszani, és aki akarja, ekkor fel is fedezheti a diszkrét hirdetést: a kocsi hátsó, poros ablakára ujjal odaírt Ray-Ban-szlogent, a Never Hide-ot.

Sunglass Catch

Lots and lots of practice makes perfect.Music by N.A.S.A for Squeak E. Clean

A vállalat márciusban indított egyszerre 20 országban kampányt, amelynek célja a “vagány és lázadó fiatalok” becserkészése a brand alá. A felhívásban első körben arra kérték a fogyasztókat, töltsék fel napszemüveges fotóikat a Ray-Ban oldalára, és a legjobb képek gazdáinak Times Square-en elhelyezett óriásplakátokat ígértek – összesen és egy időben 12 helyet.

Ezt követte a Cutwater által szervezett, öt független filmes által kiagyalt videokampány. A YouTube-ra május hatodikán felkerült dobálózós videót 20-áig több mint kétmillióan nézték meg és csaknem tízezren kommentálták. Ez persze korántsem minden elért potenciális fogyasztó: a videomegosztón nem csak ezen az egy url-en érhető el a felvétel, és nem is csak a YouTube-on látható a videó.

Hogy a spontánnak tűnő kezdeményezés mögött mekkora munka van, jól mutatja az az apró anekdota, miszerint az alkotók csak azon, hogy a YouTube-ra kirakott videónak mi legyen a címe (végül ‘Guy Catches Glasses With Face’ lett), egy egész délutánt átvitatkoztak.

A Ray-Ban mindent felhasznál, ami fiatalos és trendi: a YouTube-ot, a MySpace-t, a blogokat, a street artot. A téma után kutatva rengeteg blogon jártam, amelyek beszámoltak a márciusban indított kampányról. És mindegyiken ott volt egy többnyire anonim “jóakaró” friss figyelemfelhívó hozzászólása arról, hogy videók jelentek meg a videomegosztókon.

A Ray-Ban természetesen nem hagyja kihűlni a sztorit. Mindössze négy napot kellett várni a második videóra, melyen egy napszemüveges testépítő lány látható, amint négy afrikai dobos között, izmait ugrándoztatva, kezeit előretartva dögönyöz egy Rubik-kockát. A videó végére a megoldás is megszületik: a kirakott kocka és a felirat: Never Hide.

Dominator

Bikini body builder vs. Rubik’s cube.

Ray-Ban Viral Rolls Big

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!