“Egy abszurd halálesetet írnak le egy orvosi tájékoztató szakfolyóiratban (a Caducée c. közegészségügyi közlönyben). Az áldozat egy vasárnap hajókirándulásra indult a barátaival és betett néhány dobozos üdítőt a hajó hűtőszekrényébe. Másnap, hétfőn kórházba kellett vinni és szerdán meghalt. A boncolás szerint a halál oka heveny leptospirosis volt.

A fertőzést akkor kapta, amikor a hajón pohár nélkül, közvetlenül a dobozból itta meg az üdítőt. A konzervdobozokon patkányvizelet szennyezést és Leptospira kórokozót találtak a vizsgálat során. Az áldozat ivás előtt valószínűleg nem tisztította meg a doboz felső részét, és így jutottak a szervezetébe a megszáradt patkányvizeletben jelenlévő halálos kórokozók.

A dobozos üdítőket és egyéb konzerveket gyakran olyan raktárakban tárolják, ahol elszaporodtak a rágcsálók, és általában mindenfajta tisztítás nélkül érkeznek az élelmiszerboltok polcaira.

Ha italt vagy ételt veszel konzervdobozban, mosd meg gondosan mosószeres vízzel, mielőtt a hűtőszekrénybe tennéd. Az INMETRO (Spanyolország) vizsgálatai szerint az üdítős dobozok fedele szennyezettebb, mint a nyilvános WC-k ülőkéi. Olyan mennyiségű baktériumot és csírát mutattak ki, ami mindenképpen indokolja, hogy vizes-mosószeres tisztítás nélkül ne tároljuk, érintsük ezeket a dobozokat!

Kérlek, küldd szét ezt az üzenetet minél több ismerősödnek!!! (Az üzenet eredetije a Genfi Kantoni Kórház emberi erőforrás igazgatóságáról érkezett. Én 1 egy olyan ismerőstől kaptam, aki a berni szabadalmi hivatalban dolgozik…)”

A leptospirózisról terjedő e-mailek 1998 óta terjednek, a Snopes.com szerkesztői több verziójával is találkoztak már. A helyszín változó: egyes elbeszélések szerint Belgiumban, egy másik szerint Hawaii-on történt a „hajós sztori”, de a levelek többségében sem helyszín nem szerepel, sem az áldozat neve. A legendavadász oldal szerint létező fertőzésről van szó, de nem túl valószínű, hogy valaki azért kapja el, mert közvetlenül dobozból issza a sört vagy az üdítőt. Ennek ellenére – mint azt egy kollégánk megjegyezte – nem árt letörölni a doboz fedelét, már csak azért sem, mert azt más emberek korábban összefogdoshatták.

A leptospirózis Lakos András orvos honlapja szerint hidegrázással, magas lázzal induló, esetenként halálhoz vezető, máj- és veseelégtelenséggel járó fertőzés. Patkányláznak vagy Weil-kórnak is nevezik: heveny bakteriális fertőzés, amely megtámadhat embereket és állatokat egyaránt. Korai stádiumában influenzával téveszthető össze, súlyosabb késői stádiumában a dengue-lázat utánozhatja. (A betegségről rengeteg információt olvashatunk a kizárólag ezzel a fertőzéssel foglalkozó központ weboldalán.)

Állatoknál a kórokozó különféle típusai főként szarvasmarhában, juhban, sertésben, lóban és kutyában okoznak általában lázas tünetekben. Nagyüzemi sertésállományokban a leptospirák a vetélések leggyakoribb okozói – jegyzi meg a fertőzéssel kapcsolatban az egyik agrár szakportál.

A betegséget leggyakrabban a fertőzött állat vizeletével, vagy ezzel szennyezett vízzel érintkezve kapják el az emberek. A fejlett világban a patkányok mintegy 20 százaléka hordozza a baktériumot. A tengerentúlon a leptospirózis főleg nyári megbetegedés: fertőzött városi tavakban, folyókban vagy a patkányok által lakott csatornákban kapható el.

A National Geographic arról számolt be, hogy egy Borneón sziklarajzokat tanulmányozó kutatócsoport egyik vezetőjének, Luc-Henri Fage-nek a barátja, Guillaume Artur du Plessis is ilyen fertőzésben vesztette életét. A férfi a kórt egy folyóban gázolva kapta el 1988-ban, Borneót átszelő utazásuk során. Talán nem halt volna bele a fertőzésbe, ha korábban nem gyengítette volna le a malária.

A Snopes cikke egyébként megjegyzi: egy átlagos évben az Egyesült Államokban – ahol 1993 óta mindössze huszonegyen haltak bele a fertőzésbe – 100-200 megbetegedés történik, s a betegek fele Hawaii-on betegszik meg.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!