nirvana koncert budapest

A kutatást az Index “Ki volt ott Nirvana koncerten?” című topikjában kezdtem, ahol a bejegyzésekből kiderült:

– A Nirvana Live Guide honlapján szerepel egy rövid bejegyzés az 1989. november 21-ei, PECSA-beli koncertről. Eszerint a banda – a Sexepillel, a The Love-val és a TAD-del közös – fellépésén gyatra hangulatú műsort adott, és azt is csak 35 percig bírták. Előadásukat kábé 200 ember látta. A fásultság nem meglepő, ha azt nézzük, előző nap Linzben adtak egy képekkel is dokumentált koncertet, a pesti koncert másnapján pedig Bécsbe kellett menniük. Az oldal két fotót is hoz, amelyen valóban látható, hogy volt Pestre Nirvana-koncert hirdetve, méghozzá a BOOM!! rendezésében.

– A fórumozók találtak egy másik fotót is: a Live Nirvana oldalon Krist Novoselic képén a Nirvana tagjai láthatók, amint éppen Budapesten ülnek egy asztalnál – láthatóan nem túl nagy hangulatban.

– Emellett van néhány legenda, hol ittak, mit ettek a koncert után, de videó vagy fotó a koncertről nincs.

Mire emlékeznek a szervezők?

Az internetes kutatások után megkerestem azt a Szabó Györgyöt, aki akkoriban a PeCsában dolgozott. Szabó annyira emlékezett, hogy a TAD volt a főzenekar, és körülbelül 400 fő volt kíváncsi a programra. Ő maga akkor épp külföldön volt. „A holland bookingon át jöttek, mert akkoriban én György Péterrel csináltam a dolgokat. Ő volt a Sexepil menedzsere. Arra emlékszem: azt mondták, hogy az előzenekar jobb volt, mint a TAD” – idézte fel Szabó.

Aztán találtam egy interjút György Péterrel, aki a hvg.hu-nak elmesélte: „Kevesen tudják, hogy a nagy sikerek előtt, a Nirvana zenekar Budapesten járt és a PeCsában játszott. Történetesen én hozhattam be őket, tehát én voltam a helyi promóter. Fogalmam sem lehetett, hogy egy év múlva megírják a Smells Like Teen Spiritet és húszmillió fogy el a lemezükből. Ezek csodálatos dolgok. De hatalmas munka van mögöttük.”

nirvana budapesten

Megkerestem őt is, és megtudtam: a szervezők egy holland ügynökségen keresztül szervezték be a Nirvanát, bécsi kapcsolataik felhasználásával. Az osztrákokkal egyébként rendszeres volt az együttműködés. Ha járt náluk egy zenekar a tengerentúlról, rendszeresen átdobták őket Magyarországra is. Ezek általában hétközi koncertek voltak, így aztán nem volt túl nagy az érdeklődés.

A Nirvana esetében a fő program a TAD volt, ehhez jártak előzenekarként Kurték. György Péter szerint a nirvánás oldalon leírtakkal ellentétben a rendezvényen nem lépett fel a Sexepil. Igaz viszont az indexes fórum egy hozzászólójának azon állítása, miszerint a koncert után Kurték a Nyugati pályaudvar melletti virslizőben faltak egyet.

A koncert maga igen gyenge volt. Nem elég, hogy Kurték hihetetlenül fáradtak voltak, de minden ellenük játszott – “a hangszerek szétgerjedtek a PeCsa nagy betontömbjében”. A neten talált fotóról György elmondta, hogy az valószínűleg a koncert előtt készült (ez alapján már érthető, ha az előadás nem volt túl izgi), méghozzá az Andrássy úti Művész cukrászdában*. György azt is elárulta, a Nirvana a fellépésért 10 ezer forintot kapott.

Videót az eseményről sajnos nem találtam, de az alábbi videóban megnézhetitek a pesti koncertet egy nappal megelőző linzi fellépést – valószínűleg ilyenek, illetve ennél egy nappal fáradtabbak lehettek a PeCsában is.

Nirvana – Live at Kapu, 1989, Full (MATRIX)

11/20/89, Linz, Austria – 1:53 School – 4:34 Scoff – 9:26 Love Buzz – 13:00 Floyd The Barber – 15:26 Dive – 19:30 Polly – 22:07 Big Cheese – 25:51 About A Gi…

Update | 2011-ben a Recorder is szentelt egy anyagot a Nirvana pesti fellépésének, de ők sem találtak video- vagy hangfelvételt. György Péter azonban tovább részletezte benne emlékeit, többek között ilyeneket mesélve Kurt Cobainról:

“Cobainnel nem lehetett nagyon beszélni. Így utólag azt gondolom – de akkor nem realizáltam, mert azért annyira nem volt evidens –, hogy valami elvonási tünete volt. Annyira feszült volt, izzadt, kurva ideges volt, a zenekarral is összeveszett egyszer, meg mindenkivel. (…) Ő volt a legkevésbé kommunikatív. Vele kevés interakcióm volt, meg a többieknek is. Egy kicsit bábu jellegű volt. Fel kellett tenni a színpadra, ott működött.”

*A 2007-es UL-cikkhez képest kiderült az is, hogy a szóban forgó cukrászda nem a Művész volt, hanem a Gerbeaud a Vörösmarty téren.

Update 2 | A Grungery.hu 2016-os cikkében Tad Doyle-t, a főzenekar TAD énekesét is idézi a pesti koncertről:

“Kurt az egész turné alatt gyomorpanaszokkal küszködött. Mi meg mindig viccelődtünk, hogy ‘tartom neked a hányóvödröt, ha cserébe te is tartod majd nekem’. És sok alkalommal ez tényleg így is történt. Patkakokban folytak a könnyeink, olyan szarul voltunk. Ülsz a kisbuszban, Európában meg olyan hideg van, mint a pokolban. Minden egyes show megvisel fizikálisan, de nem érdekel, hogy mi van az egészségeddel. Bizonyára nem a rockzenészek – akik dohányoznak és isznak – élnek a legegészségesebben. Emlékszem, hogy amikor Budapestre mentünk, a vízumokhoz fotókat kellett készíttetni. Kurt és én elcseréltük őket. Még mindig megvan az a kép. Nem hiszem, hogy bárki másnak lenne belőle a világon. Igazi különlegesség.”

Update 3 | 2016-os cikkében a Recorder kilenc olyan képet közölt, amelyek állítólag a pesti koncerten készültek. A fotókat a cikk szerint Fejér Zsuzsától kapták, aki akkoriban egy részletre vett fotógéppel fényképezgetett koncerteket a városban.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!