Bár a szövegben a hoax szerzője több leleplező részletet is elrejtett, a fotók rengeteg embert megtévesztettek. Aztán 2009-ben, az Air France tragédiája kapcsán újra előjött.

“A képeket egy Dél-Amerika felett, 11 ezer méter magasságban balesetet szenvedett Boeing 737-esen készítette egy utas. A baleset következtében a gép farka leszakadt, majd később a motorok is. Végül a gép lezuhant, a katasztrófát senki nem élte túl. A képeket az egyik utas készítette néhány másodperccel a teljes megsemmisülés előtt. A fényképezőgép összeroncsolódott, de a memóriakártya megőrizte az adatokat. Sokszáz fényképezőgépet vizsgáltak át a katasztrófa után (már amelyek megmaradtak). Sohasem fogunk ehhez fogható képeket látni!”

Lost repülőszerencsétlenség

2006. szeptember 30-án valóban lezuhant egy gép Dél-Amerikában, miután egy kisrepülővel ütközött. A brazil belföldi utasszállítón 154 személy utazott, és a gép az ország esőerdők borította belső vidékén fekvő Manausból a fővárosba tartott. A Boeing utasai mind meghaltak, a kisgép azonban szerencsésen le tudott szállni.

A Snopes szerint a képeknek azonban semmi közük a balesethez, azokat a Lost című sorozat traileréből vágták ki. A Kate szerepét játszó Evangeline Lilly például jól ki is vehető a képek bal alsó részén.

A hoax elkövetője a brazil Carlos Cardoso volt, aki e morbid játékával arra akarta felhívni a figyelmet, hogy az emberek nagy része kritikátlanul továbbküld mindent, amit megkap. Cardoso nemcsak hogy fogódzókat rejtett el a leleplezéshez a kísérő szövegben és a képeken, hanem az eredeti blogbejegyzés végére berakott egy linket is, az arra kattintóknak pedig elmagyarázta, átverésről van szó.

Frissítés: 2009-ben ugyanezeket a képeket az Air France katasztrófájához kapcsolták, és több tévé és rádió valódiként közölte a képeket.

“Egyedi fotók az Air France katasztrófájáról

Az egyik utas az Air France járatán, amelyik az Atlanti-óceán felett még nem ismert okokból lezuhant, Casio Z750 típusú minifelvevővel két filmkockát készített a gépen, ezeket láthatjuk lentebb. A felvevőgép tönkre ment, de a felvevő memoriakártyája nem sérült, így a felvételek sértetlenek.

Első kép: Helyzet a gép utasterében közvetlenül az ütközés után és a vízbe való becsapódás előtt. Második kép: A repülőgép farok része hiányzik, egy embert (látható az ember alakja) a gépen levő belső légnyomás kinyomott a levegőbe.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!