Fordított sorrendben az események:

10. Gabonakör Kapolcs alatt

“Újabb rejtélyes eredetű gabonaköröket fedezett fel egy férfi Taljándörögd és Öcs között, egy rozstáblában pénteken: az illető a természeti képződményekről légi felvételt is készített” – tudta meg az MTI. A 200 méter hosszú és száz méter széles ábrát siklóernyőzés közben fedezte fel a helyi lakos. A Kapolcs nyitónapjára időzített hír már felbukkanása pillanatában bűzlött, az MTI lelkes utánajárása és nyomozása miatt azonban megérdemel egy 10. helyet. A buli állítólag jó volt.

9. World Jump Day

Ugyan az őrült visszaszámlálás még tavaly elkezdődött, az ominózus ugráló nap idén júliusban volt. Figyelemre méltó, hogy – a projekt széles körű cáfolata ellenére – még idén júliusban, a “nagy esemény” előtt is mennyi újság foglalkozott komoly próbálkozásként a kísérlettel.

8. Bekólázott télapó

“Ki hinné, hogy a vidám, rózsás arcú, fehér szakállú Mikulás mindössze 75 éves? A jól ismert figurát 1931-ben egy Haddon Sundblom nevű amerikai művész alkotta meg” – frissítette fel az állítólagos háromnegyedévszázados legendát a Coca-Cola az idén. Aztán még egy kicsit harcoltak valósnak vélt igazukért a Subbán, majd eltűntek. Részletesebben a vitáról.

7. Belgium kettéválása

Belgium felbomlásáról, a belga uralkodó külföldre meneküléséről adott hírt december közepén az ország franciák lakta részének közszolgálati televíziója, az RTBF. Utólag kiderült, a különkiadás egy “dokumentumfilm-fikció” volt. De mivel annyian bevették, a tévécsatorna – az adás kezdete után fél órával – kitette a képernyőre a feliratot, miszerint csak kitalált történetről van szó.

6. Wiw-lánclevelek

A wiw felfutásával párhuzamosan sorra jelentek meg a szolgáltatással kapcsolatos hamis lánclevelek. A többségében az egyre nehezebben beszerezhető meghívókat ígérő felhívások annak ellenére jelennek meg ma is rendszeresen a wiw üzenőfalán, hogy felette kicsivel – sárga háttérszínnel kiemelve – olvasható cáfolatuk. Jár a pont!

5. Adathalászat Magyarországon

Míg a többi átverés szimplán csak lóvá tesz bennünket, az adathalászat komoly károkat is okozhat. Nem új jelenségről van szó, Magyarországon is volt rá példa 2006 előtt (láss egy esetet 2004-ből). Ez év végén valahogy mégis sikerült valahogy teljesen új dologként előadni a sztorit, nap mint nap jöttek a hírek az újabb támadásokról. Ráadásul egy vírusirtó-gyártó tanácsadóként – nagyon ügyesen – rá is akaszkodott a témára, nem kis publicitást szerezve ezzel az ügyön kívül magának is.

4. Bansky meghekkeli Paris Hiltont

A világszerte ismert átverőkirály az internetes keresők 2006-os topsztárját vette célba, amikor fogta annak pár száz lemezét, kicserélte azok borítóit, és visszavitte azokat a boltba. Mivel a vonalkód egyezett az eredeti cédé adataival, a szerencsés fanok már csak otthon vették észre a turpisságot.

3. Magyar gáztározó

“A mostani morális, politikai és alkotmányos válság leglényege mindeddig ismeretlen volt a magyar nép előtt. Itt az ideje, hogy elmondjuk, mi történt.” A Matula cikke bronztérmet érdemel, tekintve, hogy már megjelenése után pár nappal slágertéma lett szinte valamennyi fórumon. Az írás az elmúlt évek valós bel- és világpolitikai eseményeit hajtja zseniális módon egyetlen kitalált összeesküvés szolgálatába, nevesítve: „valami kurva nagy atom-gáz-olaj tároló” magyarországi megépítésének előzményeit írja le mesébe illő részletekkel. Azt hittük, elég, ha rávilágítunk az eredeti forrásra – a Matula magazinra -, és mindenki ráeszmél, miről is van szó, de még ezután is rengeteg levelet kaptunk, hogy ez semmit nem bizonyít. Mi elegendőnek éreztünk ennyit, de voltak, akik nálunk mélyebbre ástak.

2. Holttest a rumoshordóban

A világ szinte valamennyi legendavadásza Magyarország felé fordította tekintetét, amikor megjelent a Zsaru magazin tudósítása a hordóban tartósított férjről – egy sokfelé, sokféleképpen mesélt, de még sehol nem bizonyított legendáról. Az újság előbb ragaszkodott a történet hitelességéhez, bizonyítékokat ígért, aztán szépen elnyelte a témát. Kár.

1. Gyermekrablás az áruházban

Szinte a semmiből támadt elő 2006 közepén egy világszerte ismert, szakállas történet az áruházban elrabolt, majd kopaszra borotvált kisgyermekről, akit csak percek és a szerencse mentett meg attól, hogy gyermekkereskedők kezére kerüljön. (Személyes megjegyzés: az eset kapcsán avanzsáltunk először a kereskedelmi tévék legendaszakértőivé). Azóta a történet tovább mutálódott, találtak gyereket MédiaMarktban, az Auchanban, és – mint ahogy azt bejegyzésünk legutóbbi, november végi hozzászólásában olvashatjuk – „nemrég a Jászberényi tescoba ugyanez történt meg”.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!