Íme a beküldött történet:

„Kaposvárott ifjú egyetemisták egy sítúrára készültek. Kellően szeszes előmelegítés után úgy gondolták, hogy még indulás előtt kell egy kis gyakorlás. Így hát bekenték waxszal a síléceket és nekiláttak lesiklani a lépcsőházban. Egy ott lakó néni, legnagyobb szerencsétlenségére épp akkor jött volna haza, így a bajnokok alaposan elgázolták. De nem hagyták cserben, bevitték a kórházba, majd elutaztak síelni. 10 nappal később, mikor hazajöttek, virággal és bonbonnal felfegyverkezve elindultak, hogy meglátogassák a nénit a kórházban és bocsánatot kérjenek tőle. Csakhogy a nénit nem találták. Kisebb nyomozás után kiderítették, hogy az idős hölgyet a kórház zárt osztályára vitték át, miután az orvosok pszichiátriai kezelést rendeltek el, hiszen minden alkalommal, amikor megkérdezték, hogy sikerült így összetörnie magát, azt felelte, a lakása előtt a lépcsőházban elgázolta két síelő…”

(www.sielok.hu – forrás: Sláger Rádió)

Az olvasó által lejegyzett másik két verzió helyszíne ugyan Pécs, az alaptörténet mégis mindenhol ugyanaz. A fent idézett változat a honlapon „igaz történet”-ként volt megjelölve, a többi oldalon egyszerűen csak vicces sztoriként. A szereplőkről csak annyit tudni, hogy egyetemisták, az áldozat azonban minden verzióban Mari néniként szerepel.

Osztrák változatok

A történetet megtaláltam egy szóbeszédeket gyűjtő osztrák oldalon is. Itt a sztorinak csaknem féltucat változatát jegyezték fel.

Az egyik verzióban egy születésnapi ajándékként kapott sífelszerelést próbálnak ki Bécsben ünneplő diákok, másikban egy kitűnőre vizsgázott bécsi egyetemista és barátja teljesíti lépcsőházi síeléssel korábbi fogadalmát. E változatban az elgázolt nénike viccelődve gratulál a két fiúnak a jó tanulmányokért, másnap azonban kórházba viszik őt, és itt is a pszichiátriára kerül, miután történetét elmeséli az őt kezelő orvosnak.

Egy másik Bécs-környéki – ezúttal szilveszteri – partiban italutánpótlásért kellene az ünneplőknek lemenniük a pincébe, de már senkit nem sikerül rábeszélni. Ekkor támad valakinek az az ötlete, hogy lesíel a pincébe. A többitől legjobban eltérő verzióban egy ifjú a motorját szereli a lakásában, és azt próbálja ki az épületben, amikor elüti a nyugdíjas hölgyet.

A Sagen.at oldalon megjegyzik, lépcsőházban síelős történetet feljegyeztek Bajorországban, és létezik egy korábbra datált, 2001-ben lejegyzett változat is, amelyben 1976-ban két – olimpiai lázban égő – innsbrucki férfi síel le a lépcsőházban fogadásból, és ütik el a 85 éves özvegyet.

A sztoriról egyik általam figyelemmel kísért tengerentúli szakirodalom sem tesz említést. További kutatásokat igényelne azt kideríteni, hogy az osztrák oldalon említett történet valóban 1976 óta kering-e az országban, vagy azt csak valaki később datálta ezen időpontra – az országban utoljára tartott téli olimpia idejére.

A sztori és mutációinak közös elemei a fiatalok és idősek között kialakuló ellentét, az áldozat személye (az idős, egyedülálló nő), egy normális körülmények között értelmezhetetlen baleset (sí- illetve motorbaleset egy lépcsőházban) és ebből következően a téves orvosi diagnózis, azaz a pszichiátriára való utalás.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!