A mikrohullámú sütőben megszárítani kívánt kis uszkár tragédiájáról már szót ejtettünk, de a történetnek ezen kívül más változatai is léteznek. Jan Harold Brunvand enciklopédiájában például megemlíti: a több évtizedes sztori ősváltozataiban hagyományos sütőkbe illetve ruhaszárítóba tették be véletlenül vagy akarattal a kedvenceket. A „gyilkosok” többnyire olyan idős nénikék vagy gyerekek voltak, akik nem tudták megérteni az új technológia lényegét.

A történetnek volt olyan változata is, amelyben ittas, bedrogozott vagy zavarodott emberek – többnyire bébiszitterek – sütöttek meg egy csecsemőt mikrohullámú vagy hagyományos sütőben. Ez utóbbi legendát a kutatók szerint az ifjúszülői félelem és – mivel a párok többnyire szórakozni voltak, míg gyermeküket megsütötték – a lelkiismeret-furdalás szülte. Kiadtátok kezetekből gyermeketek felügyeletét, olyan emberre bíztátok, aki koránál fogva nem is érett erre, ne csodálkozzatok hát, hogy nem tudott vigyázni rá – sugallja a történet.

E legendák széles körben ismertek voltak, ezért is lepődhettek meg idén tavasszal a legendavadászok, amikor májusban a leadben már megpendített morbid történetet olvasták. A BBC által is lehozott történet szerint egy ausztrál férfi szárítógépbe tette a gondjaira bízott 13 hónapos kisbabát, mert a gyerek magára öntötte az italát, és a férfi meg akarta szárítani. A 21 éves Samuel Siddallnak addig kellett a csecsemőre vigyáznia, amíg az anya vissza nem tért az aerobik edzésről. A súlyos égési sérüléseket szenvedett babát kórházba vitték, a férfit pedig eltiltották az anyától.

A BBC persze nem először hozott volna le városi legendát vagy dőlt volna be egy hoaxnak, de a történetnek megtaláltuk a folytatását is, méghozzá egy augusztus végi híradásban. Ezek után nehéz lenne azt állítani, hogy átverésről lenne szó, több mint három hónap alatt kiderült volna a turpisság. A férfi peréről hírt adó cikkből megtudhatjuk: Siddall cselekedetéért – amelyet ekkor már úgy magyarázott, hogy gyermeket szerette volna szórakoztatni – 8 hónap börtönbüntetést kapott. Cselekedete idején Siddall tanárnak tanult; azóta az iskolát otthagyta.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!