Az amatőrnek beállított felvételek azonban túlontúl profira sikerültek, és az online családi dráma kukkolói gyanút fogtak. Először csak elkezdték gyűjteni a kisebb hibákat, majd netnyomozók szálltak LG15-re. A nyomok végül egy hollywoodi tehetségkutató irodához vezettek, és kiderült: az egész kitaláció, kísérlet egy új műfaj megteremtésére, a főszereplő lány – valódi nevén Jessica Rose – pedig a New York-i filmakadémia 19 éves növendéke.

My Difficult Decision

Well, this is really sad but I don’t know what else I can do.

Eddigre azonban már hatalmas tábora volt az LG15-filmeknek, a YouTube közvetítésével milliónál is több ember ismerte meg a lányt és gondjait. A bevetett gerillaeszközöket látva sokan boszorkányt kiáltottak, és a Blair Witch Project-szerű előkészületekről beszéltek.

Jessica aztán szeptember közepén a nyilvánosság elé lépett, hogy bemutassa valódi énjét (Íme egy hosszabb interjú az MTV oldaláról)

Mire jó?

Tizenöt perces hírnevet az internet korában igen könnyen kaparhatunk magunknak. Elég egy jó ötlet, egy kis informatikai tudás (a blogok előretörésével ez tovább egyszerűsödött), egy kis nyelvtudás (praktikusan az angol), és a fél világ a lábunk előtt hever. A videomegosztó rendszerek népszerűvé válása óta még könnyebb a dolgunk: már írni se kell tudni (és nem utolsósorban: a befogadónak olvasnia se kell, csak elindítani a videót, és bámulni bele a monitorba).

Sugározz te magad – ajánlja a YouTube, amely a technológián túl egyben közönséget is ajánl, méghozzá nem is kicsit: havi húszmillió potenciális látogatót, akik naponta átlagban 100 millió videót töltenek le. És ez csak egy oldal a sok közül, a YouTube-nak már most rengeteg riválisa van, és újabban már Magyarországon is megjelentek a hasonló videomegosztók.

A sztárra válás új, minden eddiginél szabadabb formája született meg e technológiákkal, és önjelölt netguruk szerint ez csak a kezdet. A YouTube és társai olyan folyamatokat indítottak el, amelyek hatására néhány év múlva rá sem ismerünk majd a tévéshow-kra, weblapokra.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!