A képen látható indiai férfi 36 éves koráig pontosan így nézett ki. Nem túl férfias, ahogy a hasa pontosan olyan, mint egy kilencedik hónapban lévő terhes nőé, de ő valahogy beépítette az énképébe, sőt, semmiféle komplexusa nem épült furcsasága köré. Aztán egy éjjel a helyzet tarthatatlanná vált. Sanju Bhagatot a mentő vitte kórházba, miután fulladozni kezdett a légszomjtól.

Az operáló csapat – joggal – úgy sejtette, hogy hatalmas tumorról lehet szó, cisztáról talán, de azt biztosan tudták, a rekeszizmot is erősen feszítő képződményt mindenképp el kell távolítaniuk. Miután az orvos mélyre vágott a hasfalban, először több liter folyadék távozott. Aztán a csapat teljes megrökönyödésére a sebész apró egy kézhez ért. Aztán további csontokat talált, hajat, egy nemi szerv részleteit, végtagokat. Egy karmot növesztett gyermek várt odabent.

Sanju ikertestvére. Igen, van ilyen, bár annyira ritka, hogy az amúgy nem éppen felületességéről ismert orvosi anatómiaoktatásba se nagyon kerül be. A jelenség neve: Foetus in foeto, azaz magzat a magzatban. Ikerből ugyanis többféle lehet: egy- illetve két(három, stb.)petéjű. Utóbbi akkor keletkezik, ha két, vagy több petesejt érik be egy ciklusban, és ebből több meg is termékenyül. Náluk érdekesebbek az egypetéjű ikrek. Ennek a legegyszerűbb és leggyakoribb esete, hogy a megtermékenyítés utáni első sejtosztódásnál egyből teljesen kettéválik a két sejt, majd külön folytatják útjukat. Ez lényegében olyan, mintha két sejt termékenyült volna meg, csak azonos lesz a genetikai állomány. Ilyenkor az esetek többségében két méhlepény, két magzatburok, két köldökzsinór keletkezik.

Aztán van olyan is, amikor a későbbi szakaszban keletkezik, az iker kifejlődéséhez vezető úton. De előbb egy kis bioszóra. A megtermékenyítés után a petesejt vad osztódásba kezd. A mérete nem változik, csak egyre több sejt lesz benne. Egy idő után egy olyan képződmény alakul ki, ami tulajdonképpen nem más, mint egy nagy gömb, melyet sejtek alkotnak, belül pedig üres. A gömbön van egy meghatározott hely, ahol a sejtek nem egy vékony réteget, hanem egy csomót alkotnak. Ebből lesz maga a magzat, a gömb többi feléből a méhlepény és további magzatburkok. Ha az osztódások során két csomó alakul ki, egyetlen méhlepényben két gyerek fog fejlődni.

Néha az egyik ilyen csomó nagyon közel alakul ki a másikhoz, és az bekebelezi. A bizarr, hogy ilyenkor is tovább fejlődik, és a méhlepény belseje helyett saját ikrével, annak testén belül alakít ki olyan összeköttetéseket, melyek táplálják, ellátják oxigénnel. Többnyire teljesen életképtelen lesz és halva születik a gazdatest és parazitája is, de ritkán (tényleg nagyon ritkán, eleddig száznál is kevesebbet jegyeznek az orvosok) megszületik egy gyerek és a benne hordozott szövetcsomó is, ami formára hasonlít egy gyerekre. Néha képes „továbbélni” is a hordozótesttel együtt, azaz maguk a szövetek élnek, sőt növekednek is. Ez történt Sanjuval is. A bent fejlődő szövetcsomók ugyan formára egy csecsemőt adnak ki (fejjel, kézzel-lábbal, szőrrel, ami kell), valójában azonban nem élnek. Olyanok, mint egy hatalmas daganat, felesleges terhet jelentenek a szervezetnek. Agy nélkül és iszonyatos deformációkkal fejlődnek tovább. Aztán eljön a pillanat, hogy a gazdatest nem bírja tovább, és olyan helyzetbe kerül, mint ez a jámbor indiai farmer, aki még hatalmas hasával is meg tudott békélni.

Vannak további rendellenességek is, ezek oka egy másik jelenségben keresendő. Ilyenkor nem több szövetcsomó alakul ki, hanem az egyetlen csomó későbbi fejlődése során alakul ki két fejlődési központ. Ezt követően a két központ megint teljesen szétválik és normális ikrek születnek, vagy  egyben marad a két önálló fejlődésnek indult szövettelep. Utóbbi milyenségétől függ, hogy végül sziámi ikrek jönnek-e létre, vagy az egyik központ dominánssá válik és a második ikernek csak egy része alakul ki. Ez utóbbit autoszita ikernek hívják (van egy festmény is, sajnos nem tudjuk a címét és alkotóját, de egy 17. századi németalföldi urat ábrázol, divatos ruhában, amint mutogatja a mellkasából kinőtt gyermeket, de töppedtiker-szarkóma néven South Park epizód is van a dologról – itt meg egy kép egy esetről).

Cikk és videó Sanju Bhagat esetéről az ABCNews-on

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!