gabonakor„S minő meglepetés: a sok csalódott mellett maradtak még olyanok, akik megannyi leleplezés ellenére hisznek abban, hogy akad még tiszta búza a sok ocsú között. Ők és csakis ők tudják, hogy léteznek meg nem hamisított ősi gabonakörök is – okozzák bár azokat pajzán sündisznók, satufékkel landoló ufók vagy rejtélyes, forgó plazmagömbök. A kör bezárult” – fejezem be a cikk olvasását, amikor jön a hír a távirati irodától, éppen Kapolcs nyitónapján:

Természeti képződmény – Gabonakörök a Balaton-felvidéken
 

Taljándörögd, 2006. július 28., péntek (MTI) – Újabb rejtélyes eredetű gabonaköröket fedezett fel egy férfi Taljándörögd és Öcs között, egy rozstáblában pénteken: az illető a természeti képződményekről légi felvételt is készített – tudta meg az MTI.

A 200 méter hosszú és száz méter széles ábrát siklóernyőzés közben fedezte fel a helyi lakos. “A gabonatábla még nem volt learatva, így szabályosan kirajzolódott az ábra” – magyarázta a férfi az MTI kérdésére válaszolva.  

Legutóbb július 10-én Mezőkomáromnál mezőgazdasági repülőgépről fényképeztek le 18 és 35 méter átmérőjű gabonaköröket, amelyekről utólag kiderült, hogy nem a természet, hanem emberi kéz alkotta őket” – mondta az MTI-nek Jankó Zoltán gabonakör-kutató, aki szerint az erőszakosan eltört gabonaszárak mindenképp szándékos beavatkozásra utalnak. Így volt ez tavaly Tabajdnál is, ahol a rejtélyesnek hitt jelenségről kiderült, hogy szimpla átverés.

A gabonakör-kutató szerint első ránézésre a taljándörögdi jelenség sem a véletlen munkája: “a kör belső +szeme+ szimmetriailag nem túl pontos, az sem kizárt, hogy a mezőkomáromi körök készítőinek munkája” – magyarázza, de azt is hozzátette, hogy biztos eredményt és bizonyítékot csak a helyszín bejárása és átvizsgálása után tud mondani. Mindenesetre az alakzatot érdekesnek találta: ilyen bonyolult ábra  Magyarországon még nem volt.

Az igazi gabonakörök kialakulásához több természeti tényezőnek kell együtt hatnia az úgynevezett természeti anomália kialakulásához: lejtős területeken, nagyfeszültségű vezeték közelében, homogén gabonatáblákon jöhet ilyesmi létre” – magyarázta Jankó Zoltán, aki 1994 óta foglalkozik megmagyarázhatatlan jelenségekkel. Magyarországon az elmúlt negyven évben több mint fél száz gabonakör megjelenését regisztrálták a kutatók.

Frissítés | Részlet az augusztus 4-ei RTL Klub híradóból:

“A zabföldön 5 napig több mint 100 fiatal dolgozott. A helyiek teljes titoktartása mellett – ahogy azt kell – keletről nyugatra haladva taposták a zabot, gondosan ügyelve arra, hogy a növények szára ne törjön el. Az ilyen gabonaköröket ugyanis még a szakirodalom is idegen lények műveinek tekinti. A gabonakör még az UFO szakértőket is meggyőzte, az idegeneknek pedig a kör közepén még a pontos leszállóhelyet is kijelölték. A szervezők azt mondják, a fényjátékos előadást és a bulit ma este itt akkor is megtartják, ha az űrhajók véletlenül nem érnének ide.”

(Fotó: Bognár Szilvia, Színes Bulvár Lap / sxc.hu)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!