brandyAz alkohollal teli hordóban tárolt holttestek kiváltotta sokkok irodalma szinte végtelen, a történetet feldolgozták már többek között a Snopes.com antropológusai, az általunk többször idézett legendavadász, Jan Harold Brunvand, valamint megtalálható a szóbeszédeket képregény formában feldolgozó Big Book of Urban Legends-ben is.

A hordóban lévő halott többnyire katonatiszt vagy egy hivatalnok holtteste, esetenként egy múzeumba szállítandó majom. E sztorik közös eleme az, hogy a pórul járt italozók általában „rá is szolgálnak” sorsukra: vagy valaki másnak a tulajdonát csapolják rendszeresen, vagy gyűlöletük tárgyát fogyasztják a mese szerint nagy kedvvel.

A legenda valószínűleg azon alapul, hogy egykoron valóban gyakorlat volt a hullák efféle szállítása. A leghíresebb alkoholban áztatott test a trafalgári csatában elesett Nelson admirálisé, akinek hulláját e módon vitték haza matrózai. A legendával ellentétben azonban nem rumban, hanem brandyben szállították, amit Gibraltárnál borra cseréltek. Már itt felmerült a hordó matrózok általi lecsapolásának gyanúja; e szóbeszédből ered a brit katonai szleng Tapping the Admiral (az admirális megcsapolása) kifejezése a tiltott alkoholfogyasztásra.

A történet egyik fajtája a tudtunkon kívüli kannibalizmust ábrázoló szóbeszédeknek, amelyek arra hívják fel a figyelmünket, hogy célszerű mindig alaposan megnézni, mit veszünk a szánkba – mutat rá J. H. Brunvand. E legendák egyik leghíresebbje szerint a második világháborút követően több európai család kapott ismeretlen port tartalmazó befőttesüveget Amerikából, amiből aztán süteményt készítettek vagy üdítőitalt kevertek. A később küldött levelekből aztán kiderült, a csomagok azoknak az emigráns hozzátartozóiknak az elporlasztott maradványait tartalmazták, akik a világháború alatt hunytak el az Egyesült Államokban.

Mennyi az igazság a magyar verzióból?

A héten aztán újra feléledt a hordóban tárolt diplomata története: az MTI május elején fedezte fel a Zsaru magazin egy áprilisi cikkét. Eszerint egy szegedi ház felújításán dolgozó munkások találtak az általuk rendszeresen megcsapolt pincebeli 300 literes hordóban egy összeaszalódott holttestet. Az MTI után a világ nagy hírügynökségei által is idézett lap szerint a ház első tulajdonosa egy özvegyasszony volt, aki állítólag valaha a Karib térségben élt diplomata urával, ám onnan egyedül tért haza. Fél évvel az idős asszony halála után – a lapnak nyilatkozó Pénzes Zoltán százados szerint – a felújító munkások egy meztelen férfi holttestére bukkantak a pincében lévő rumos hordóban. A százados szerint az összeaszalódott halotton külsérelmi nyom nem volt, a boncolás megállapította, hogy természetes halállal halt meg. A lap leírja: a rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy az elhunyt a ház egykori asszonyának diplomata ura, akit Jamaica partjainál ért a végzet. A holttest hivatalos hazahozatása azonban túl költséges és a szükséges okmányok beszerzése miatt körülményes lett volna, ezért az özvegy állítólag jamaicai rummal teli hordóban csempészte haza az urát.

A Zsaru magazin nem először tálalt volna klasszikus városi legendát igaz történetként, ez alkalommal azonban hivatalos személyre hivatkozva tették ezt. Nyom tehát volt bőségesen, és a Színes Bulvár Lap el is indult ezeken. A lap megkeresésére Polgár Viktor külügyi szóvivő közölte: a minisztérium is érdeklődik a rendőrségtől az eset felől. „Elképzelhetetlennek tartom, hogy senkinek sem tűnt volna fel egy diplomata eltűnése” – tette hozzá a szóvivő, megemlítve, hogy Magyarországnak abban az időben a Karib-térségben csak Kubában volt nagykövetsége. Szerinte az akkori, mindenre kiterjedő ellenőrzések közepette szinte kizárt, hogy egy hozzátartozó hordóban csempéssze haza egy diplomata holttestét. Kovács Mihály ezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője engedélyt adott a történetet a Zsarunak előadó, az ügyet vizsgáló százados meginterjúvolásához, Pénzes Zoltán azonban felettese engedélye ellenére sem volt hajlandó nyilatkozni.

Frissítés: időközben született egy cikk az Indexen is az ügyről, amiben Cs. Csala Károly, a Zsaru magazin főszerkesztője kikérte magának a lap hitelességét megkérdőjelező feltételezéseket. Szerinte szakmai féltékenységből támadják őket és mivel a hitelük a tét, “nem kizárt, hogy lesz folytatása a cikknek, adatokkal alátámasztva az állításaikat”. Erre is kiváncsiak vagyunk.

Frissítés 2.: “Ilyen esetünk nem volt” – jelentette ki az Indexnek Szőke Péter nyugalmazott városi rendőrkapitány, aki 1972-től bűnügyi osztályvezetőként dolgozott Szegeden, és 1987-től 1999-ig állt a város rendőrkapitányságának élén. “Engem nem úgy ismernek, mint aki elfelejt ügyeket, tehát felelősségem teljes tudatában, nyugodt lélekkel mondom: ez egy kitalált történet, egy blődli” – tette hozzá az egykori rendőrségi vezető.

Frissítés 3.: a Zsaru magazin, úgy tűnik, továbbra is kitart igaza mellett: május 10-ei számukban ugyanis megjelent egy büszke cikk arról, hányan vették át anyagukat. Igaz, azóta többen közülük visszavonták, de ez nagy eséllyel már a lapzárta után történt. A cikk másolata:

Rumban ázott holttest

Frissítés 4.: Johnny Depp 2011-ben a TV Movie azon kérdésére, hogy hol nyugodna szívesen, úgy válaszolt: talán egy whiskys hordóban, amiből barátai alkalomadtán ihatnának egy-egy kortyot.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!