Nyitásként íme a szöveg:
“Kedves Mindenki!
Egy amerikai orvosi intézet (WalterReedArmyMedicalCenter) kutatócsoportja nemrég adta közre, hogy MIKROHULLÁMÚ SÜTÕBEN NEM SZABAD MÛANYAG EDÉNYBEN ÉTELT MELEGÍTENI!!!! CSAKIS KERÁMIA EDÉNYEKET, ILLETVE EDZETT ÜVEGET LEHET HASZNÁLNI, MERT A MÛANYAG ÉS AZ ÉTELBEN LÉVÕ ZSÍR KEVEREDÉSE (A HÕ HATÁSÁRA) EGY DIOXIN NEVÛ ANYAGOT VÁLT KI, AMI RÁKOT OKOZ, FÕLEG MELLRÁKOT. A DIOXIN NAGYON MÉRGEZÕ ANYAG ÉS A SEJTEKET TÁMADJA MEG. AZ ÉTEL TETEJÉRE NE TEGYÜNK MÛANYAG EDÉNYFEDELET, HANEM EGYSZERÛ PAPÍRTÖRÖLKÖZÕT. Küldjétek el és mondjátok meg mindenkinek, aki fontos Nektek. Ez egy felhívás, amit egy amerikai orvosi intézet kutatócsoportja adott közre (WalterReedArmyMedicalCenter).”
Az e-mail angol nyelven 2002 februárjában bukkant fel először. Az eredeti verzióban egy Dr. Edward Fujimoto nevű orvos a Channel 2 televíziós csatornának egyik műsorában hívta fel a figyelmet a „mikrós dioxinveszélyre”, a fenti szövegben is olvasható WalterReedArmyMedicalCenter csak később került a levélbe. (Jegyezzük meg: ha beírjuk a dioxin szót a kutatóközpont honlapján található keresőbe, egy találatot sem kapunk.)
A Snopes szerint a Channel 2-es csatornára referenciaként való hivatkozás azt sejteti, hogy valaki sajátos módon összefoglalt egy helyi televízióban hallott információt, majd e-mailben a lehető legtöbb embernek továbbította. Egy alapinformáció közlésére hivatkozási alap lehet egy rövid televíziós bejátszás, ám egy ilyen komplex orvosi-tudományos témára nem – jegyzi meg a Snopes.
Az általuk megkérdezett élelmiszertudós, George Pauli kétli, hogy a dioxin a levélben említett módon veszélyes lenne. Bár tudomása szerint a műanyag egyes alkotóelemei a melegítés során „átköltözhetnek” az ételbe, főleg ha abban sok a zsír, az olaj vagy a cukor, de a kutatások során nem bukkantak olyan adatokra, miszerint a műanyag edényben mikrózó fogyasztók ettől betegedtek volna meg.
Fotó: sxc.hu
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!
A Juscsenko nem dioxint kapott?
Mellesleg mi köze ennek a mikróhoz? Hő van máshol is…
dioxin :D loller… ki tlál ki ilyen béna nevet???
Cottage Cheeese:
te nagyon okos ember lehetsz :)
Megnyugodtam!:D
Csak annyit, hogy nemtom, a kommenteket meddig kíséritek figyelemmel, de az agykihasználtság témánál felvetettem egy dolgot, amire kíváncsi lennék, hogy mi van vele…
bezony :DDD
nem arra gondoltam, rosszul fejeztem ki magam: tudom, h ez a dioxin létezik, de elég hülye neve van:D mintha egy sci-fiből lenne :D
Cottage Cheeese: hát akkor nagyot fogsz nézni, ha meghallod, hogy “dezoxiribonukleinsav”… :)
Dioxin: (TCDD) Rendkívül erõs méreg, tetraklór-származéka a dibenzo-dioxinnak. Emellett mutagén, teratogén (magzatkárosító) és rákkeltõ hatású anyag. A vietnami háborúban lombtalanításra használt Agent Orange nehezen bomló szennyezõanyagaként súlyos egészségi károsodásokat okozott. A háztartási hulladékban mindig akadnak klórtartalmú szénvegyületek, például PVC. Ezekbõl a szokásos 700-800 Celsius fokon való égetés közben dioxin is keletkezik. (Ezért kell a veszélyes vegyi hulladékokat 1200 Celsius-fok felett elégetni.)
… ami a mikrosütőben ugye teljesen szokványos hőfok :D
pox: még mindig keresgetem az államat :D :P
Érdekes, itt az államokban a mikrós kaják eleve műanyag tálkában jönnek ki, ami le van borítva műanyag fóliával. Ha egy kis esély is lenne arra, hogy igaz a történet, akkor már rég betiltottak volna itt minden mikróskaját. Anélkül meg ugye minek a mikró? :-D
Máshol is van hő?
Hagyományos sütőben műanyagedényt használsz???
Kissé elolvad!
dioxin az latinul van, s nem tom mi a nevetséges rajta:)
kb. kettős oxigéntartalmú akármilyen molekula…
érdekesnek találom ezt a műanyag dolgot.akkor miért árulják a mikroba tehető műanyag edényeket?! meg akarnak ölni minket?! :-(((
dali igen, az a cél, hoyg minnél gyorsabban meghaljon az ember és ne legyen aki ilyesmit vásárol…. Teljesen reális, mint ahogy az is, hogy 3év múlva kommentelek ide ;)