Nyitásként íme a szöveg:

“Kedves Mindenki!

Egy amerikai orvosi intézet (WalterReedArmyMedicalCenter) kutatócsoportja nemrég  adta közre, hogy MIKROHULLÁMÚ SÜTÕBEN NEM SZABAD MÛANYAG EDÉNYBEN ÉTELT MELEGÍTENI!!!! CSAKIS KERÁMIA EDÉNYEKET, ILLETVE EDZETT ÜVEGET LEHET HASZNÁLNI, MERT A MÛANYAG ÉS AZ  ÉTELBEN LÉVÕ ZSÍR KEVEREDÉSE (A HÕ HATÁSÁRA) EGY DIOXIN NEVÛ ANYAGOT VÁLT KI, AMI RÁKOT OKOZ, FÕLEG MELLRÁKOT. A DIOXIN NAGYON MÉRGEZÕ ANYAG ÉS A SEJTEKET TÁMADJA MEG. AZ ÉTEL TETEJÉRE NE TEGYÜNK MÛANYAG EDÉNYFEDELET, HANEM EGYSZERÛ PAPÍRTÖRÖLKÖZÕT. Küldjétek el és mondjátok meg mindenkinek,  aki fontos  Nektek. Ez egy felhívás, amit egy amerikai orvosi  intézet kutatócsoportja adott közre (WalterReedArmyMedicalCenter).”

Az e-mail angol nyelven 2002 februárjában bukkant fel először. Az eredeti verzióban egy Dr. Edward Fujimoto nevű orvos a Channel 2 televíziós csatornának egyik műsorában hívta fel a figyelmet a „mikrós dioxinveszélyre”. A fenti szövegben is olvasható WalterReedArmyMedicalCenter csak később került a levélbe. Jegyezzük meg: ha beírjuk a dioxin szót a kutatóközpont honlapján található keresőbe, egy találatot sem kapunk.

A Snopes szerint a Channel 2-es csatornára referenciaként való hivatkozás azt sejteti, hogy valaki sajátos módon összefoglalt egy helyi televízióban hallott információt, majd e-mailben a lehető legtöbb embernek továbbította. Egy alapinformáció közlésére hivatkozási alap lehet egy rövid televíziós bejátszás, ám egy ilyen komplex orvosi-tudományos témára nem – jegyzi meg a Snopes.

Az általuk megkérdezett élelmiszertudós, George Pauli kétli, hogy a dioxin a levélben említett módon veszélyes lenne. Bár tudomása szerint a műanyag egyes alkotóelemei a melegítés során „átköltözhetnek” az ételbe, főleg ha abban sok a zsír, az olaj vagy a cukor. De a kutatások során nem bukkantak olyan adatokra, miszerint a műanyag edényben mikrózó fogyasztók ettől betegedtek volna meg.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!