szulinap„Egy középkorú cégvezetőről mesélték, hogy nehezen viselte az évek múlását. Nem örült a gondolatnak, hogy megint közeledik a születésnapja. Igyekezett nem tudomásul venni, hogy hamarosan félévszázados lesz. Családja – úgy tűnt – készségesen asszisztál neki mindehhez, nem erőlteti a szülinapi hangulatot. Nem történt említés róla a reggelinél, sőt a felesége bejelentette, hogy este színházba megy. Szóval, úgy állt a dolog, hogy este egyedül tévézgetve töltheti a nagy napot. Még jobban megörült, amikor bájos titkárnője felvetette, hogy esetleg munkaidő után igyanak meg együtt valamit. Még az is felmerült benne, hátha nemcsak ivásról lehet szó. Kellemesen telt az idő, és két-három koktél után egyre inkább szerette volna, ha tényleg többről szól ez az este. A titkárnő felajánlotta, hogy hazaviszi a főnököt. Amikor a házhoz érkeztek, a főnök átkarolta a titkárnőt, és megkérdezte, mit szólna egy kávéhoz. Az készségesen beleegyezett. A lakásba érve a nő előreszaladt, leoltotta a villanyokat, bevezette a férfit a nappaliba, és rászólt, hogy maradjon ott, amíg ő “előkészíti az ő kis szülinapi meglepijét”. A főnöknek nem voltak kétségei a “meglepi” szexuális természete felől, ezért hát gyorsan nekikezdett levetkőzni. Ott állt a nagyszoba közepén pucéran és izgatottan. És amikor alig pár perc múlva hirtelen felgyulladtak a villanyok, ott állt vele szemben a családja, a barátai, a munkatársai, és kórusban kiáltották: “Happy birthday!”

Sokféle verziója kering

A balul elsült meglepetés-partik visszatérő elemei a városi legendáknak. A fent idézett történet megjelenik Jan Harold Brunvand Encyclopedia of Urban Legends című könyvében is, két további példa mellett. A második verzióban egy szülői kirándulást próbál előzetes nászéjszakára váltani egy fiatal pár. Már levetkőztek, és fel is vették a pozíciókat a szülői ágyban, amikor megcsörren a telefon. Az anyuka az, teljes pánikban, síró hangon ecseteli, hogy a pincében hagyta a bekapcsolt vasalót. A fiatal pár pucéran szalad az alagsorba, ahol a nagylétszámú család várja őket egy meglepetés eljegyzési partival. Teljes összeomlás, a meglepett lány lábát töri. A harmadik változatban egy magának babot főző, majd azt elfogyasztó férfihoz érkezik egy kedves ismerős, aki születésnapi ajándékát szeretné átadni. A nagyobb hatás kedvéért beköti a férfi szemét, és kimegy a szobából. A babfogyasztó türelmesen várakozik, de már nagyon feszítik őt a gázok, így aztán könnyít magán. Többször, hangosan. Ekkor tér vissza az ajándékot előkészítő ismerős, leveszi a születésnapos szeméről a kendőt, aki körbenézve azt látja, a szoba időközben megtöltődött barátaival.

Brunvand leírja: a cégvezetős sztorinak – amelyet néha 49. születésnapi történetként emlegetnek – ismert egyes szám első személyben írott, az esetet igaz történetként előadó változata is. De inkább humorként, mint legendaként köröz Amerika-szerte. Too Good To Be True című könyvében viszont említést tesz arról, hogy a sztori több lapban is megjelent igaz történetként. Egy 1997-es Reader’s Digestben például egy San Diego-i olvasó azt állította, volt főnökével történt meg az affér. A pincébe csalt fiatal pár esetét már az 1920-as években is mesélték – ennek a kornak az erkölcséhez, tesszük hozzá, jobban is illik.

Brunvand idézi William Hugh Jansen tanulmányát is, amelyben a szerző 28 különféle verziót hoz a meztelen születésnapi partis szóbeszédekre, 45 év legendáiból szemlézve. Jansen megállapítja, hogy ugyan minden változat torzul egy kicsit a mesélések során, három közös pont azonban felfedezhető e történetekben: a sokkoló szituációkhoz való viszony, a parti eseménye és a meztelen szereplők lebukása.

Magyarországon Fifike

Magyarországon a legtöbbet mesélt hasonló történet a menedzser lány születésnapi partija; e történetben a karrierista, jól megfizetett, ám magányos fiatal lány figurája kerül célkeresztbe. Az alábbi sztori a fent bemutatott alaptörténetek kései mutációja – az idők során ahogy kopott a szexuális rajtakapások hatása, úgy kerültek elő egyre vadabb és perverzebb verziók. Így jött be a képbe Fifike is, angol változatokban: Lucky, Chief, Kippy illetve Skippy.

„Egyik multinacionális vállalatunk nagyreményű fiatal (24 éves) manager csajának születésnapja közelgett. Édesanyjával élt együtt, ezért a kollégák a mama bevonásával megrendeztek egy meglepetés partit. Mindenki bement a lány szobájába, ajándékok, lufik, torta stb. kikészítve. Lakás bezárva, villany leoltva. Érkezik az ünnepelt. Már az előszobából hívogatja Fifi nevű kis ölebét. Fifike nem kerülhet elő, mert őt a társaság “foglyul ejtette” a leány szobájában. Managerünk csak hívogatja: Fifike, Fifike! A szobában hallani, hogy a csajszi járkál a lakásban. Konyhából a fürdőbe, majd csobogás, ismét konyha, és újra keresi kutyusát. Fifike, Fifike! Egyszer csak benyit a sötét szobájába – közben folyamatos Fifikézés -, felkapcsolja a villanyt. Megdöbbenés. Managerünk ott áll az ajtóban anyaszült meztelenül és combja, szemérem tájéka jó vastagon Nutella-krémmel van bekenve. Na, ja. Én a mobilomat hagytam a kocsiban. Másnak is akadt sürgős dolga, csak a mama és Fifike maradt a bulin. A lány másnap kilépett.”

A Snopes szerint a történet a 80-as évek elején tűnt fel először, és 1994 óta terjed az interneten.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!