Olvasótól kaptuk:

Nos, a leleményes feltaláló, egy fiatal egyetemista mindössze 7 forintból megoldotta a pocsolyarészeggé válás problémáját. Ennyibe kerül ugyanis egy dianás cukorka, amiről leszopogatta a csokoládét, majd a burkától fosztott édesipari terméket análisan felhelyezte magának, kvázi végbélkúp gyanánt. Tíz percen belül olyan seggrészeg volt, hogy menni sem tudott.”

Mi igaz mindebből?

Az orvos és a kutató lelkiismeretes fajta, és elfogadni csak a kísérlettel is igazolható tényeket hajlandó. Hiába telefonáltuk végig az élettan, kórélettan, gyógyszerészet-belgyógyászat legnagyobbjait, konkrét tapasztalatok híján állásfoglalásra senki sem volt hajlandó. Végül Blazics Balázs, a Semmelweis Egyetem Gyógynövény- és Drogismereti Intézetének PhD-se segített nekünk gondolkozni.

Az elején már tudtuk, hogy a legendának van némi alapja – legalábbis ami a megtermékenyítendő fantáziát illeti. Ugyanis bár a gyomor-bél traktus (és környéke) vénás vérét külön rendszer gyűjti össze és szállítja a májba méregtelenítésre, a rendszeren van egy kiskapu: a végbél utolsó szakasza, és az ánuszt is körülvevő vénák továbbfutása. Ezek a máj kikerülésével érik el a testi keringést, így gyakorlatilag minden itt felszívódó anyag nagyobb hatásfokkal fejti ki hatását – így működik a végbélkúp is. A történetben ennek helyét veszi át a dianás cukorka.

Praktikus oldaláról vizsgálva a legendát

Ha sikerül is helyesen beilleszteni a cukorkát, egészen addig, amíg annak a fala el nem vékonyodik eléggé, nem indul be a felszívódás, hiszen az alkohol nem jut ki börtönéből. Amikor viszont már olyan vastagságú, hogy átereszt rajta az alkohol, a cukormáz olyan vékonnyá válik, hogy elpattan, az alkohol meg szépen kifolyik. Ha csak hősünk nem szerzett teljesen tökéletes uralmat záróizma felett; nem véletlen persze az sem, hogy a végbélkúp nem folyékony, hanem már-már szilárd. Marad tehát a hordozófelületekkel kísérletezgetés: a kevéssé frappáns, de praktikus tampon a cukorkánál jobb szolgálatot tehet.

A számok sem igazolják a fentieket. Van ugye a 40%-os alkoholtartalmú sósborszeszünk, jóindulatú becsléssel 5 milliliternyi folyadékkal. Ez pont egytized felest jelent – tehát még ha hússzoros hatásszorzóval is számolunk a gyomor bontóenzimei és a máj kikerülése miatt (ami ugye azt feltételezi, hogy a gyomor és máj első átfolyásra a szervezetbe jutott alkohol 95%-át semlegesítené. Ez igen szép arány lenne, az igazságügyi orvostan 10-20% maximális felszívódási veszteséggel számol), akkor is csak két felesnél tartunk, ez pedig a talajrészegségtől messze van.

Ha pedig odáig merészkedünk, hogy intravénás alkoholfogyasztással vesszük egy kalap alá az anális élvezetet, oda jutunk, hogy az öt milliliter szesz az átlagos, hetven kilós férfi 5500 milliliter vérében keveredve az igazságügyi orvostan által használt képletet alkalmazva még mindig csak 0,07 ezrelék körüli véralkoholszintet idéz elő. Ez még az ittas vezetésnél is az elhanyagolható kategória*. Tehát a talajrészegséghez még e megengedő átváltási aránynál is alaposan meg kéne tömni a végbelet cukorkával. Nem ajánljuk.

* Ami a kimutathatóságot illeti: a legenda sok esetben kiegészül azzal, hogy a szonda nem jelzi a fogyasztást. Jelzi. A bomlástermékek ugyanis a vérből kerülnek a tüdő légcserefelületén át a leheletbe, és bizony édesmindegy, hogyan kerültek oda.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!