Az amszterdami egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között megállapították, hogy nyugalomban a homok besűrűsödik, mozgásra viszont a szemcsék közé víz áramlik. A futóhomokba került áldozat kapálózás esetén mélyebbre süllyed, és az anyag szinte megköt a test körül.

A kutatók megfigyelései szerint az a filmekben sokszor látott jelenség azonban már nem igaz, hogy az ember teljesen elmerülhet a futóhomokban. Az emberi test sűrűsége ugyanis jóval kisebb a futóhomok sűrűségénél, így a fizika törvényei szerint nem lehetséges, hogy tökéletesen elmerüljön benne. Ha valaki futóhomokra lép, derékig, mellig elmerülhet benne ugyan, ez azonban légzését nem akadályozza jelentősen.

A futóhomokba fúlt emberek tragédiáját általában az okozza, hogy vízparton merülnek bele a homokba, nem tudnak kiszabadulni, a dagály elárasztja őket, és abba fúlnak bele. A kutatók javaslata, hogy aki futóhomokba kerül, lassan és folyamatosan mozgassa lábait, így az anyag felhígul, és az áldozat könnyebben kiszabadíthatóvá válik.

A kérdés felmerült a Discovery csatornán futó Állítólag című műsorban is: többféle homoktípussal ott is megvizsgálták a jelenséget, és végül megcáfolták a tévhitet.

Források:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!