A szöveg így néz ki:

“Kedves Barátaim! Egy pornográf filmet akarnak levetíteni (forgalmazni) hamarosan Amerikában, amelyben Jézust és a tanítványokat homoszexuálisoknak mutatják be. Ennek a színházi változata egy ideje már elő van adva színházakban. A mű címe Corpus Christi, magyarul Krisztus Teste. Ez egy felháborító vicc űzése a mi Urunkból! Viszont tudunk változtatni, ezért küldöm ezt az emailt nektek. Kérlek, add a neved az email végén található listába! Ha megteszed, megakadályozhatjuk ennek a filmnek a lejátszását Amerikában. Európa néhány régiójában már betiltatták a filmet. Amire szükségünk van: sok aláírásra. Emlékezz, Jézus azt mondja: “Aki megvall engem az emberek előtt, azt az Emberfia is megvallja majd Isten angyalai előtt. Aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt “o is megtagadja majd Isten angyalai előtt” (Lk 12,8-9). Kérlek ne továbbítva küld el másoknak!!! Légy szíves jelöld ki az egész levelet (CTR L+C), és másold át egy új üzenetbe (CTR L+V), írd a neved a lista végére, és küld el az összes ismerősödnek! Amikor összegyűlik 500 aláírás (aki pont ötszázadikként jegyzi be a nevét), kérem, küldje el erre a címre a levelet: …*** …*** …, s aztán kezdje el újból! HA EGYÜTTMŰKÖDÜNK, MEG TUDJUK CSINÁLNI!!! Köszönöm! Ui. Ha vannak más nyelvű ismerőseid, kérlek fordítsd nekik ezt a levelet, és mindig az angol nyelvűvel küld tovább! Köszi!”

A fenti petíció ősváltozata 1984-ben indult útjára, és 1985 végére már több mint egymillió tiltakozó aláírást sikerült összegyűjteni – az egyébként nem létező film ellen. A világ minden részéről érkező levéláradat áldozatai elsősorban különböző amerikai államok államügyészei voltak, akiktől a hívők a film betiltását követelték. Illinois állam 1985-ben az Amerikai-szerte egyszerre többszáz újságban publikáló Ann Landers kérte fel a ködoszlatásra, sikertelenül.

A Snopes szerint egy 1980-as könyvben említést tesznek ugyan egy 1974-ben forgatott, Him című filmről, amelyben Jézust valóban homoszexuálisként ábrázolják, de magáról a filmről, annak alkotóiról semmit nem sikerült találniuk (még csak olyan embert se, aki látta volna). Így nehezen tudják elképzelni, hogy egy alacsony költségvetésű, visszhang nélküli alkotás váltotta volna ki a világméretű ellenkezést.

Ami a fenti levél „színpadon már elő van adva” kitételét illeti, 1998-ban valóban bemutattak egy Corpus Christi című, Krisztus-szerű amerikai figuráról szóló melegdarabot Manhattanban. A magát meleg katolikusnak valló Terrence McNally drámája miatt a színházat folyamatos fenyegetés érte, és a premiert is csak szigorú biztonsági előkészületek mellett tudták csak megtartani. A darabot azóta előadták más színházakban, köztük Londonban is.

Források:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!