„A középkori Angliában az emberek nem szexelhettek, csak a király jóváhagyásával (kivétel a királyi család). Mikor egy család gyereket akart a királyhoz kellett fordulniuk kérelemért, aki küldött nekik egy táblát, amit az ajtóra kellett kitűzniük, amikor házas életet éltek. A táblán ez állt: Fornication Under Consent of the King. (F. U. C. K.), azaz paráználkodás a király engedélyével. Innen ered a mai “fuck” angol szó.”

A Snopes szerkesztői a fenti változaton kívül az alábbi variációkkal találkoztak:

  • Fornication Under Charles the King
  • Fornication Under Crown of the King
  • Fornication under Christ, King
  • Forbidden Under Charter of the King
  • For Unlawful Carnal Knowledge
  • Forced Unlawful Carnal Knowledge
  • File Under Carnal Knowledge

Ezek közül egyik sem valódi. A betűszavak – kevés kivétellel – többnyire a 20. században jöttek divatba, a fuck keletkezése azonban ennél jóval korábbra tehető.

De tartalmilag és nyelvileg sem stimmel a dolog. Egyrészt az alattvalóknak még a legsötétebb középkorban sem kellett általánosan engedélyt kérniük a királytól a szexhez – pláne mindezt kiírniuk az ajtajukra. Másrészt a fornication (paráználkodás) csupán házasság előtti és azon kívüli szeretkezések esetén használatos szó – házaspárok esetében nem.

Maga a fuck a nyelvtudósok többsége szerint rokonságban áll a más germán eredetű, hasonló értelmű szavakkal, de mivel egyrészt argó, másrészt használata évszázadokon át tabu volt, írott formában ritkán jelent meg. Ezért pontosan nem is határozható meg a keletkezése.

A rövidítésből való eredeztetés minden bizonnyal az emberek rejtett üzenetekhez való vonzódásából ered. Akárcsak a golf szó esetében, amely egyes vad értelmezések szerint a „Gentlemen only, ladies forbidden” formulából származik.

Források:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!