„A középkori Angliában az emberek nem szexelhettek, csak a király jóváhagyásával (kivétel a királyi család). Mikor egy család gyereket akart a királyhoz kellett fordulniuk kérelemért, aki küldött nekik egy táblát, amit az ajtóra kellett kitűzniük, amikor házas életet éltek. A táblán ez állt: Fornication Under Consent of the King. (F. U. C. K.), azaz paráználkodás a király engedélyével. Innen ered a mai “fuck” angol szó.”

A Snopes.com szerkesztői a fenti változaton kívül az alábbi variációkkal találkoztak:

Fornication Under Charles the King
Fornication Under Crown of the King
Fornication under Christ, King
Forbidden Under Charter of the King
For Unlawful Carnal Knowledge
Forced Unlawful Carnal Knowledge
File Under Carnal Knowledge

Ezek közül egyik sem valódi: a betűszavak – kevés kivétellel – többnyire a 20. században jöttek divatba, a fuck keletkezése azonban ennél jóval korábbra tehető. De tartalmilag és nyelvileg sem stimmel a dolog. Egyrészt az alattvalóknak még a legsötétebb középkorban sem kellett általánosan engedélyt kérniük a királytól a szexhez (pláne mindezt kiírniuk az ajtajukra) másrészt a fornication (paráználkodás) csupán házasság előtti és azon kívüli szeretkezések esetén használatos szó – házaspárok esetében nem.

Maga a fuck a nyelvtudósok többsége szerint rokonságban áll a más germán eredetű, hasonló értelmű szavakkal, de mivel egyrészt argó, másrészt használata évszázadokon át tabu volt, írott formában ritkán jelent meg, ezért pontosan nem is határozható meg a keletkezése. A rövidítésből való eredeztetés valószínűleg az emberek rejtett üzenetekhez való vonzódásából ered, akárcsak a golf szó esetében, amely egyes vad értelmezések szerint a „Gentlemen only, ladies forbidden” formulából származik.

Fuck (Wiki)
Online Etymology Dictonary
What the Fuck? (Snopes)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!