A Stimmt’s és a Snopes által megkérdezett uszodatechnikai szakemberek szerint a vizelet hatására elszíneződő medencevíz legendája világszerte ismert, de ilyen jelzőanyagot az üzemeltetők nem használnak. Az adalék meséje mindezek ellenére igen hatásos fegyvere a gyerekeiket medencetisztaságra nevelő szülőknek. A Snopes szerint e tévhit annyira ismert, hogy nemritkán strandok üzemeltetői is érdeklődnek a “csodaszer” után.

Megkerestem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot is, ahonnan azt a választ kaptam, hogy Magyarországon a fürdőmedencékbe adagolható vegyszerek egészségügyi engedélyhez kötöttek. A tájékoztatás szerint vizelet hatására elszíneződő vegyületek ismertek, de Magyarországon nincs ilyen használatban. Sőt nem is kértek rá engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól.

A medencék tisztán tartásáért a fürdő üzemeltetője a felelős, amit az ÁNTSZ területileg illetékes intézetei rendszeresen ellenőriznek. Judik Zoltán, a Nemzeti Sportuszodák műszaki igazgatója az Infó Rádiónak 2002-ben adott interjújában elmondta: az ellenőrzések során vizeletet főleg ott találnak, ahol kisgyermekeknek tartott úszásoktatás van.

Update | 2014-es cikkek arról tudósítottak, hogy a medencébe engedés a fentiek ellenére sem veszélytelen gyakorlat. Csak épp nem imidzsünk, hanem egészségünk és mások egészsége miatt.

Az Environmental Science & Technology-ben megjelent tanulmány – amit a Scientific American és korábban a The Atlantic is idézett – szerint ugyanis az is tévhit, hogy a klór mindent megold. A klórnak ugyanis az a feladata, hogy megölje a baktériumokat. A testi funkciók semlegesítésére nem alkalmas, még akkor sem, ha e tévhitet úszógigászok is terjesztik. Sőt, a húgysav és a klór keveredésével veszélyes vegyület jöhet létre, többek között cianogén-klorid és nitrogén-triklorid. És bár az ehhez szükséges alapanyagok jöhetnének az izzadtságból is, az idézett kutatás 93 százalékban a vizeletre vezette vissza. 

A nitrogén-triklorid eszerint az előadás szerint súlyos szem- és nyálkahártya irritációt okoz, és feltételezések szerint ez a legfőbb oka az úszásoktatók körében megfigyelt káros hatásoknak. A cianogén-klorid pedig hátrányosan befolyásolhatja a tüdőt, a központi idegrendszert, valamint a szív- és érrendszert – idézi a The Atlantic a tanulmányt.

Update 2 | 2016 májusában a Ripost egy – több mint tízezer ember által megosztott – cikkében arról írt, hogy “idén nyáron minden nyilvános strandon bevezetik annak a természetazonos agyagnak a használatát, ami kékre színezi a vizet, ha pisivel kerül reakcióba“. A forrás nélküli cikk szerint ezt egy magyar találmány teszi majd lehetővé, amelyet “már évek óta használnak több országban”, és “mostantól a magyar strandokon is“.

Bár a hivatkozások hiánya sejttette az információ komolyságát, előző megkeresésem óta eltelt annyi idő, hogy másodjára is rá merjek kérdezni az ÁNTSZ-nél. Válaszukban ezt írták: “A megkeresésben hivatkozott cikkben említett témával kapcsolatban Magyarországon jelenleg nincs és nem is várható szabályozás” (…) “Magyarországon jelenleg nincs vizeletet elszínező szer engedélyezve, továbbá nem is kértek ilyen termékre vonatkozóan engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól”. A teljes közleményt elolvashatjátok itt.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!