Christopher Walken színész indul a 2008-as amerikai elnökválasztáson

Hofer László, az MTI különtudósítója jelenti:

Washington, 2005. augusztus 15., hétfő (MTI) – A hazája sorsáért aggódó Christopher Walken Oscar-díjas amerikai színész bejelentette, hogy 2008-ban indul az elnökválasztáson.

Az országában uralkodó zűrzavart érzékelve Walken rájött, hogy a politikusok nem az állampolgárok gondjaival, hanem saját meggazdagodásukkal és a pártkasszák megtömésével foglalkoznak – írta helyi idő szerint vasárnap a The Huffington Post című liberális internetes hírportál.

A Connecticut államban, vidéken és New Yorkban, Manhattanben felváltva élő színész úgy látja, a legtöbb amerikain elégedetlenség, közöny lett úrrá. Ő pedig kötelességének érzi, hogy helyreállítsa a békét, jólétet és Amerika dicsőségét.

A 62 éves, máig aktív Walken csaknem száz filmben szerepelt, évente átlagosan öt moziban játszott és számtalan színházi szerepe is híressé tette. A vietnami háború borzalmait és utóhatását bemutató 1978-as A szarvasvadász című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat nyert a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Előszeretettel alakít lelkileg labilis, az őrület határán egyensúlyozó figurákat, gonosztevőket. Mint a kritikusok megjegyzik, kiváló karakterszínészi adottságai mellett markáns arcvonásai – mélyen ülő szeme, magas homloka és vékony szája – ideálissá teszik elvetemült, zavarodott figurák életre keltésére.

Chris Walken – mint választási honlapján olvasható – a “Tegyük újra rendbe Amerikát!” választotta kampánya jelmondatául. Mint barátaihoz, honfitársaihoz írott üzenetében fogalmaz: nem korai gondolkozni arról, ki legyen az Egyesült Államok következő vezetője. Az amerikaiak választásról választásra mindig két, egyáltalán nem rokonszenves jelöltre szavazhatnak, és arra voksolnak, aki a kevésbé visszataszító. De itt az idő ezen változtatni. Olyan új típusú politikai vezetőre van szükség, akit a hazája iránti szeretet mozgat, nem pedig a különböző érdekcsoportok – írta a színész.

A Snopes.com szakértőinek gyanúsak lettek az egy oldalra mutató www.walken2008.com és a www.walkenforpres.com webszájtok, amelyek a színész Christopher Walkent támogatják a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány során. Az oldal készítői nem vitték túlzásba a munkát, a hivatalos kampányszájtok dizájnja, tartalma ennél jóval profibb. A walken2008.com-on szerepel egy állítólagos idézet a színésztől, amely szerint „itt az ideje, hogy Amerika visszatérjen a régi kerékvágásba”.

„A weboldal, amely azt hirdeti, hogy Christopher Walken indul 2008-ban az Egyesült Államok elnöki székéért, egyértelműen hamisítvány” – mondta a színész szóvivője az Entertainment Tonightnak adott nyilatkozatában. „Úgy tűnik, valakit nagyon megihletett a Wedding Crashers című filmben nyújtott alakítása, ahol a pénzügyminisztert játssza.” Pletykák szerint az oldal akár az említett vígjáték gerillakampánya is lehet, vagy csupán egyszerű online tréfáról van szó.

Néhány órával posztunkat követően az MTI is javította magát, az eredeti forrásokra – azaz Walken sajtóügynökére – hivatkozva. Azt azonban nem írták meg, honnan jutottak a szóvivő nyilatkozatához.

Walken for President (MOH)
Walken for President (Snopes)
Christopher Walken for president? (WorldNetDaily)
Christopher Walken 2008 is a Hoax (blogger-nyomozás)

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!