hosok tere

A parkról készült fotóknak a magyar nyelvű weben az azsia.net a lelőhelye. A képeken a kapcsolódó leírás szerint a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű csaknem 1:1 arányú másolata látható, a helyszín pedig egy Sanghajtól nem messze található témapark.

A hvg.hu utánajárt az állításnak, és cikkük szerint nemcsak a Millenniumi emlékmű áll ott, hanem a Brandenburgi kapu másolata is, piramisok, egy Európa-falu francia és németalföldi házakkal, templomok, kastélyok, szélmalmok Hollandiából és a Dávid-szobor.

A lap megkeresésére sem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban, sem az emlékmű felügyeletével megbízott Budapest Galériában nem tudták megerősíteni, hogy valaha Budapesten jártak volna a Global Paradise park emberei.

A hvg.hu a képek készítőjétől megtudta, hogy a szórakoztató parknak szánt beruházás már nem működik: az 1995-ös nyitás után másfél évvel megdőlt a vállalkozás. Hiába kerítették azonban körül a területet, a környékbeliek rendszeresen tiszteletüket tették a parkban levő tónál, a parlagon maradt részeken pedig zöldséget termesztettek.

A Hírszerző megkérdezte a sanghaji konzult, Mélykuti Ferencet, aki a lap megkeresése nyomán értesült a tér létezéséről. Mélykuti kicsivel később megtudta: a Global Paradise 23 kilométerre fekszik Sanghajtól, ami meglehetősen komoly túrára kényszeríti az érdeklődőket. A lap szerint talán ez, meg a belépő borsos ára okozta a vesztét, ugyanis a nyitás után alig egy-másfél évvel csődbe ment.

Az azsia.net szerzője a hétvégére friss fotókat ígért. Ez egy hetet késett a tájfun miatt, de elkészült (update | azóta már nem elérhető az oldal).

Fotó és további képek: erdekesvilag.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!