Lássuk előbb a körlevelet:

“Kedves Mindenki!

Szánjatok néhány percet erre a levélre, melyet, ha hasznosnak tartjátok, továbbítsátok ismerőseiteknek. A leírt esetek a közelmúltban, Párizsban, ill. Delhiben történtek, de bárhol, bármikor megismétlődhetnek.
Néhány hete egy párizsi moziban az egyik néző szúrást érzett, mikor leült a helyére. Felemelkedve meglátta, hogy az ülésből egy tű áll ki, mellette egy cetli: “Épp most lettél HIV-pozitív” A párizsi Egészségvédelmi Központ számos hasonló esetről kapott jelentéseket, más városokból is, sok esetben a tűk bankautomaták pénzkidobó nyílásaiból származtak. Az összes megvizsgált tű HIV-pozitívnak bizonyult, tehát nem egyszerűen rossz vicc volt.
A Delhiben történt eset áldozata egy fiatal lány, aki szintén moziban fertőződött meg. A történetét orvosa tette közzé: a lány, aki menyasszony volt, pár hónappal későbbre kitűzött esküvővel, – elvitte hozzá a tűt és a cetlit, melyen ez állt: “Isten hozott az AIDS-esek nagy családjában”. A pozitív eredmény kimutatása után az orvos elmagyarázta a lány családjának, hogy a vírusnak 6 hónap kell, míg elég erős lesz ahhoz, hogy a szervezetet károsítsa, és hogy egy AIDS-es 5-6 évet is elélhet, a lány azonban 4 hónap múlva meghalt.
Ez a figyelmeztetés “kézről-kézre” jár, mindenkinek javasolják, hogy figyelmesen nézze meg az ülést nyilvános helyeken, legyen óvatos a bankautomatáknál. Kérlek, Te is továbbítsd, hogy minél többekben tudatosuljon ez a potenciális veszélyforrás. Csak néhány másodpercedbe kerül, és akár életeket is menthetsz vele! Gondolj arra, hány, sokkal kevésbé fontos e-mailt továbbítasz naponta! Szánj ennyi időt embertársadra!

Tisztelettel,

S.Dinesh Gopinath I.A.S.
A Chennai-i Egészségügyi Kutatóközpont igazgatója”

Világszerte mesélt sztori

A sztori más változatok szerint megtörtént már Bombayben, Melbourne-ben, Montrealban, Dallasban, Hawaii-on, Párizsban és a világ több pontján, de a Snopes szerint egyik helyről sem jelentettek hivatalosan ilyen támadást. Az egyik verzióban a dallasi rendőrségre hivatkozva hívták fel a figyelmet egy hasonló esetre, innentől kezdve a helyi hatóság emberei folyamatosan nyugtatgathatták az aggódó helyieket és az érdeklődő újságírókat.

A Snopes szerint a legenda félelmeinkre apellál: “reszkess, mert úgy is elkaphatod a halálos kórt, ha egyébként körültekintő és óvatos vagy!“. (Hasonló történet a HIV-vel fertőzött sperma és a gíroszszósz esete, valamint a telefonok illetve bankjegy-automaták pénzkidobó részébe helyezett fertőzött tű legendája.)

A Snopes szerint a színházakban, mozikban fecskendőkkel megtámadott áldozatok legendájának forrása egy ősrégi történet; az eredetiben a HIV-fertőzés helyett fiatal lányok morfiumos injekcióval való elrablása szerepelt.

A 90-es évek végén amerikai diszkókat is hírbe hoztak fecskendős támadásokkal, aminek következtében a közszájra vett bárok, mulatók forgalma jelentősen megcsappant. A rendőrség azonban ezek esetében sem talált bizonyítékokat.

A Snopes megjegyzi: tűszúrásos utcai akciókról ugyan gyakran hallani, ezek egyikénél sem mutattak ki HIV-fertőzöttséget. A később előállított támadók egyszerű “heccként” értékelték véletlenszerű attakjaikat. Az amerikai közegészségügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) sem talált olyan esetet, amely során valaki így lett volna HIV-fertőzött.

Támadás egy börtönben

Egy speciális esetben azonban valóban halálos kimenetele lett egy ilyen támadásnak. Az áldozat egy ausztrál börtönőr volt, akit egy HIV-fertőzött fogva tartott szúrt meg cellavizit közben. A sebet fertőtlenítették, de hiába. Ugyan egy HIV-fertőzött tűvel való szúrás következtében 1:200 az esélye annak, hogy a megtámadott elkapja a kórt, a börtönőr HIV-tesztje két hónap múlva mégis pozitív lett. Támadója 1991-ben, ő maga pedig 1997-ben halt meg.

Ennek az esetnek, valamint HIV-fertőzöttnek mondott tűvel való fenyegetés hatására véghezvitt rablások következtében az ausztrál kormány szigorított törvényein. Míg korábban csak akkor lehetett a támadóra emberölést ráhúzni, ha az áldozat a szúrás után egy évvel meghalt, 1990 óta bizonyos helyeken a fertőzött fecskendős támadásért is járhat a 25 év.

Legendáról van tehát szó, amelyet megpróbáltak hivatalosnak tűnő nevekkel és intézményekkel hitelesíteni. Remélhetőleg a sztorit hallva senkinek nem jut eszébe kipróbálni (lásd még ostension).

Források:

Pin Prick Attacks
Welcome to the World of AIDS
More AIDS/HIV Sneak Attacks
AIDS Mary

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!