“Nézzétek meg ezt a fantasztikus képet!  A fotót a Columbia legénysége készítette utolsó missziója során. A kép, mely egy felhőtlen napon készült szatellitfelvétel, azt ábrázolja, ahogy a nap lenyugszik a két kontinens felett. Jól kivehető, ahogy Hollandiában, Párizsban és Barcelonában már kigyúltak az esti fények, miközben Londonban, Lisszabonban és Madridban még világosság van. Félelmetes, milyen nagy a Szahara is, amely mind a megvilágított, mind a már sötét részen jól látható. Baloldalt, felül a jeges Grönland is kivehető. Ugye milyen csodálatos?”

Sunsetfromspace.jpg

Egy kép egyszerre nem lehet szatellitfelvétel, illetve a Columbia űrhajó legénységének fotója – jegyzik meg a Snopes oldalán, mindjárt meg is magyarázva az ellentmondást.

A columbiás mondat ugyanis az űrhajó 2003 februári katasztrófája után került a szövegbe – nyilván akkoriban így még jobban el lehetett adni a sztorit.

Ami a fotót magát illeti: ugyan a városok a helyükön vannak, és a sötétedés iránya is rendben van, mindezek a folyamatok azonban nem látszódnak ilyen tisztán az űrből.

A fenti kép – a korábban már bemutatott, jéghegyes fotóhoz hasonlóan – egy digitális montázstechnológia segítségével készült, több szatellitképből.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke