“A Reuters tette közzé, hogy Japán partjainál kimentették egy halászhajó legénységét, akik hajójuk roncsaiba kapaszkodtak. Rögtön azután, hogy a hatóságok a baleset okait vizsgálva kihallgatták őket, börtönbe is kerültek, és pszichológust rendeltek ki hozzájuk. Mind azt vallották ugyanis, hogy a  tiszta, kék égből lezuhant egy tehén, beszakította a fedélzetet, és perceken belül elsüllyesztette a hajójukat. Több hétig tartották őket lakat alatt, míg végül a Szovjet Légierő vonakodva beismerő “vallomást tett” a japán hatóságoknak: Egyik  teherszállító gépük személyzete ellopott egy tehenet egy szibériai reptérről, bekényszerítették az állatot a csomagtérbe, és gyorsan  hazaindultak a zsákmánnyal. Nem voltak azonban felkészülve az élő áru szállítására, fogalmuk sem volt, mit tegyenek a rémült tehénnel, amely vadul  randalírozott a gép gyomrában, és már-már életveszélybe sodorta őket. Csak  úgy kerülhették el a katasztrófát, hogy kilökték a gépből a tenger felett, mintegy 30 ezer láb magasból.”

Sok más legendához hasonlóan e történet keletkezésének körülményei sem egészen világosak. A Snopes.com két legendagyűjteményre hivatkozva 1965-ös, illetve 1990-es születésről beszél. Az internetet 1997-ban hódította meg, miután német külügyi információkra hivatkozva megjelent a Hamburger Morgenpostban, és a Reuters szerint Darwin-díjra is megpróbálták jelölni.

A legenda újjászületésével összefüggésben lehet Az állami vadászat különös vonásai című vígjáték akkori premierje is, amelyben italozó vadászok egy tehenet rejtenek el egy katonai repülőgépben.

A Reuters ugyan lépésről-lépésre kinyomozta, hogyan jelenhetett meg egy ezeréves sztori egy német lapban hírként, megemlítve azt is, hogy egy változatát a volt Szovjetunióban évek óta mesélték az emberek. Ennek azonban az lett a következménye, hogy a Reuters klasszikus kabátlopásos történetbe keveredett: a legenda ma az ő saját hírükként terjed az interneten.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője által képtelenségnek nevezett történet népszerűségét valószínűleg annak köszönheti, hogy a Nyugaton élő emberek többsége pontosan olyan képet alakított ki magában a rendszerváltás utáni Oroszországról, mint amilyent e történetben kap. Az oroszok hiába hirdetik magukról, hogy a haditechnika területén tartják a versenyt vetélytársaikkal, a szegénység és a korrupció akkora az országban, hogy még az egykor mindenható hadsereg tagjai is ilyen pitiáner tolvajlásra kényszerülnek – sugallja a legenda.

– Cow Tao
– Osobennosti natsionalnoy okhoty (8 perces részlet a filmből)

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!