„ (..) Magyarországon elsőként a Verzión Bt. tagjai, Vécses Zoltán és Párkányi Gusztáv (vagy ahogy zenésztársai nevezik:”Casio” Guszti) alapított lakodalmas rock dalszövegíró tanfolyamot, 2005 februárjában! Az eddig megtartott tanfolyamok azt bizonyítják, hogy szükség volt egy ilyen „alma máterre” a szakma fejlődése szempontjából.

A tanfolyamon a résztvevők:

– Elsajátíthatják az igényes és piacképes lakodalmas rock dalszövegírás technikáit, fortélyait
– Megtanulhatják a dalszöveg és a zene  közötti szintézis alapjait, az egészséges egyensúlyt a dallam és a szövegvilág között
– Elemzik a sikeres, slágeres dalszövegeket, megtanulva ezáltal kinyerni belőlük mindazt, ami slágerességüket adja.
– Találkozhatnak és beszélgethetnek a lakodalmas rock népszerű hazai sztárelőadóival, akik a tanfolyam vendégei
– Kapcsolatokat építhetnek más, a lakodalmas rock műfajában „utazó” zenésztársakkal, dalszövegírókkal

A tanfolyam négy héten át heti öt alkalommal kerül megrendezésre, alkalmanként egy óra hosszan tart! A tanfolyam ára: 40 ezer forint/fő (Ha egy résztvevő a következő tanfolyamra újabb résztvevőt „hoz”, az új résztvevő tanfolyam díjából 20 százalék jutalékot kap.)

Interjú a hoax készítőjével

Ugyan ellentétes irányban dolgozik, de tevékenysége elgondolkodtathatja a magyar média szereplőit. Korábbi projektje után újra jelentkezett, és ezúttal is az UL-en fedi fel magát a lakodalmassztár-csináló.

Kik voltak a legnagyobb halak, akik bevették a hoaxot?

A Napi Ász cikket közölt a tanfolyamról. A lap szó szerint idézte Vecsés Zoltánt, megjegyezve: nem átverésről vagy lehúzásról van szó. „A jó dalszöveg fülbemászó. Egyszerű strófák kellenek a dallamhoz és mindegyik dalba célszerű különböző hívószavakat is tenni. Ilyen lehet a kombiné vagy a bugyi.” A Magyar Televízió honlapja szintén beszámolt az „iskoláról”. Ez utóbbi azért érdekes, mert jól mutatja az online sajtó helyzetét: a Napi Ász cikkét használta fel, de nem jelölte meg a forrást, nem nézett utána, igaz-e az információ. A Napi Ásszal egy időben keresett meg az RTL Klub és a TV2 is. Utóbbitól egyszerre a Napló és az Aktív is. Egyébként rendes voltam, és figyelmeztettem az Aktív munkatársát, hogy keresztbe dolgoznak a Naplósokkal. Ők forgatni akartak volna. Igazából bele is mentem, mert időközben színészeket fogadtam fel, akik eljátszották volna a szerepeket.

Miért buktattad le most mégis a szájtot?

Mert a Napi Ász és a Híradó portálja is azt írta, hogy több ismert lakodalmas zenésznek írt Vécses Zoltán dalszövegeket, ami nem igaz. A weboldal kezdeti változatán még szerepelt ugyan egy ilyen mondat, de az újságíróval folytatott telefonbeszélgetésben ezt még csak meg sem említettem, ráadásul rögtön azután ez a rész már el is tűnt az oldalról. Mivel a cikkekben szerepeltek az említett zenekarok, félő volt, hogy a televíziósok megkérdezik őket és akkor bukta az egész. Egyébként az RTL Klub érdeklődése már csak azért is érdekes, mert a honlapon található első bekezdést egy-az-egyben egy honlapjukon található cikkből másoltam ki.

Volt ez is olyan sikeres projekt, mint az UMCS? Hogy alakult az oldal látogatottsága?

Valami gagyi statisztikai szolgáltatót raktam fel, így nem tudtam és nem tudom pontosan az oldal látogatottságát. De sokan nézték. Mivel ez nem egy dinamikus, hanem egy statikus weboldal volt, így itt nem is a nézettségre hegyeztem ki, hanem a klasszikus médiahackre, és ez bejött.

Mi a célod ezekkel az akciókkal?

A sajtó munkatársai hajlamosak arra, hogy nem ellenőrzik vagy csak felületesen ellenőrzik az információkat. Hihetetlenül könnyen félrevezethetők. Magyarországon ma – megfelelő erőforrásokkal – bármit el lehet hitetni velük és ez szerintem ijesztő, gondoljunk csak arra, mi lenne, ha a médiahacket a politikai kommunikációban használnánk fel. A Napi Ász nem tett fel alapvető kérdéseket (Létezik-e e Verzión Bt. és kik annak a tagjai? Ez egy együttes vagy egy cég?) és nem akart élőben találkozni a tanfolyam vezetőjével. De legalább felhívta – a magyar sajtóban már ez is kuriózum. Az MTV weblapja kontroll nélkül vette át az egészet, a megjelenés dátumából következtetve valószínűleg a bulvárlap megkeresős cikke hitelesítette a történetet a szemükben. Tehát a két egymástól független forrás – a weblap és a cikk – tulajdonképpen itt is megvolt J

Megkérdezném, mi lesz a következő projekt, de hát nyilván nem mondasz semmit. Úgyhogy inkább csak annyit: a következőre is ennyit kell majd várni?

Vannak a tarsolyomban jobbnál-jobb ötletek. A következő projektemet még a nyáron el szeretném indítani, de kicsit több erőforrást igényel, mint az előzőek.

Nem gyűjtöd össze az általad készített médiahackeket?

De, lehet, hogy később csinálok egy ilyen oldalt, elárulva néhány kulisszatitkot. Ha lesz ilyen oldal, akkor az UL közölheti először, ígérem.

(Megjegyzés: Időközben egy “Vécses Zoltán” által írt és előadott szerzemény felkerült a kamuszájtra.)

Illusztráció: fortepan.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!