A Ku Klux Klan és a Marlborót gyártó Philip Morris (PM) titkos üzleti kapcsolatáról szóló legendák a 80-as évek Amerikájából indultak világhódító útra, és mint az a Google-keresésekből is jól látszik, az angolon kívül német, francia és holland nyelvterületen sokan ma is tényként közölve mesélik a történetet.

A szóbeszéd alapja a cigaretta csomagolása, amely a legenda terjesztői szerint könnyen dekódolható utalásokat tartalmaz. Ezeknek csupán egyike a dobozon látható három K betű, amelyeket a piros területek jelenítenek meg a fehér alapon, ezen kívül a Snopes felsorol öt további jelet.

A mi kedvencünk a Marlboro utolsó öt betűjének megfordított, állítólag horrible-nek is olvasható alakja (orobl), ami kiegészülve az első három betű (Mar) fejtetőre állított képével (jeW), kiadja a horrible jew kifejezést. Ha nagyon engedékenyek vagyunk, és elfogadjuk e „kifordítva-befordítva majdnem hasonlít” logikát, ez még akkor is csak legfeljebb valamelyik antiszemita szervezet érdekeltségét igazolhatja.

A Snopes szerkesztői tételesen bebizonyítják, miért nem lehetséges, hogy a KKK a kezében tartson egy alapítása óta a tőzsdén jegyzett vállalatot. Mi ebbe nem bonyolódunk bele – akit érdekel, itt elolvashatja. Mindenképpen elgondolkodtató azonban, hogy – a játék kedvéért elfogadva a KKK és a PM közti kapcsolatot – miért küldenének a klán vezetői grafikai elemekbe kódolt üzeneteket a fogyasztók felé, megkockáztatva ezzel a nézeteikkel egyet nem értők bojkottját?

Egy Philip Morris kaliberű konszernnek – mely ráadásul „halálos” cigaretták árusításából szedi bevételei nagy részét – enélkül is sok ellensége van. A céget a KKK-kapcsolattal hírbe hozó szóbeszéd hasonló azokhoz a legendákhoz, melyek szerint a Procter & Gamble egy sátánista egyházat támogat, a Coca-Cola (más változatokban a Pepsi) a mormonok kezében van, illetve – a PM-en kívül – a KFC és a Timberland is kapcsolatban áll a KKK-val.

Felhasznált források:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!