A legenda szerint egy pesti török étteremben háromféle spermát kevernek a szószokba. Mit tudtok erről?

– kérdezte egy olvasónk.

A legenda világszerte ismert

A közreműködők számát tekintve rekordernek számító holland változatban tíz különböző embertől származó spermát találtak egy marokkói-török ételeket árusító hely egy női vendégének gyomrában.

A Kanadában, Angliában, az Egyesült Államokban, Svédországban és Norvégiában is ismert történet variációinak száma végtelen. A Snopes.com szerint hasonló eseteket mesélnek kínai, indiai, török, mexikói és gyorséttermekről. Az ételekben talált ondó pedig egyes történetekben HIV-vírust, másokban hepatitiszt tartalmaz. Az áldozatok általában nők, a kéjenc férfiak száma pedig a legtöbb esetben hét (mágikus szám).

A legenda betegségek nélküli változata egy speciális nemi erőszak (tudtunkon kívüli orális szex egy idegennel) történetével riogat minket, a fertőzött spermás verziók pedig arra figyelmeztetnek, hogy még a legnagyobb elővigyázatosság közepette is elkaphatunk olyan betegségeket, mint az AIDS vagy a hepatitisz. Akár étkezés közben, egy gyorsétteremben is.

Egy konkrét pesti gyanú

gíroszTaláltunk egy cikket a 2003. július 26-ai Mai Napban, amelyben beszámolnak egy interneten keringő történetről. Eszerint a Keletinél lévő egyik gíroszos háromtagú személyzete a saját spermájával „dobta fel” a gírosz öntetét, ráadásul az alkalmazottak egyike huzamosabb ideje vérbajban szenvedett. A lap akkor azt írta, hogy az ÁNTSZ egy magát megnevezni nem kívánó munkatársa szerint a laborokban már le is szedték a három férfitől a spermamintákat, és az eredményeket várják.

A cikk kapcsán a héten megkérdeztük a VIII. kerületi a ÁNTSz-t, ahol elmondták: az említett időpontban több társhatóság révén is kaptak ezzel kapcsolatos bejelentést. De hozzájuk, az illetékes VIII. kerületi ÁNTSz-hez nem érkezett ilyen panasz. Megtudtuk, hogy sem ők, sem a másodfokban illetékes Fővárosi ÁNTSz nem végeztek ilyen irányú vizsgálatot. Mellékesen a sperma kimutatása nem is tartozik az ÁNTSz labor lehetőségei közé, tehát nem is mutathatták volna ki azt – hívták fel a figyelmünket a hatóságnál.

Az ÁNTSz az utóbbi két évben rendszeresen kapott névtelen bejelentéseket, amelyekben hol az egyik, hol a másik, egymással rivalizáló Keleti pu.-os büfét vádolták meg hasonlóval. Ezt a hatóság úgy oldotta meg, hogy a feljelentések után mindegyik környékbeli falatozót ellenőrizte, és a hiányosságokat szankcionálta. Ezek után, a rágalmazók valószínűleg rájöttek, hogy nem kifizetődő a hatóságot közvetlenül felhasználni, tehát jobb, ha elterjesztenek egy rémhírt, majd az ÁNTSz-re hivatkoznak.

Azóta egyébként a kérdéses pavilonokat lebontották, így az évek óta tartó “spermaháború” is megszűnt az üzemeltetők között.

Update | A spermás gírosz és az ostension című bejegyzésünkben újra elővettük a témát, beszámolva arról a ritka, de létező jelenségről, amikor egy szóbeszéd kialakulása időben megelőz egy valós cselekedetet. Vagyis lehet a spermás girosz legendája a világ számos országában ismert történet, amit a legtöbbször szakmai féltékenység, irigység, esetleg idegengyűlölet hoz létre, de azok között, akik e sztorit mesélik, nem elképzelhetetlen, hogy akad valaki, aki – poénból, bosszúból, irigységből – kedvet kap e történet lemásolására.

Illusztráció: Stiller Ákos és pnxntdd

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!