1999 nyarán felreppent a hír, hogy a Nobel-díjas García Marquez rákos, ezt követően találgatások indultak a kolumbiai író állapotáról. 2000. május 29-én a rajongók félelme igazolódni látszódott, miután a perui La Republicában megjelent egy Garcíának tulajdonított búcsúlevél:

“Gabriel García Márquez egészségi okokból visszavonult  a nyilvánosságtól, nyirokrákja van. Úgy tűnik, egyre súlyosabb. A Nobel-díjas író búcsúlevelet küldött barátainak, ez az internet segítségével is terjed. Ajánlom, hogy olvassátok el az utóbbi idők legzseniálisabb latin-amerikai elméjének elgondolkodtató írását!

Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem mondanék ki mindent, amit gondolok, de meggondolnám azt, amit kimondok. Értéket tulajdonítanék a dolgoknak, nem azért, amit érnek, hanem azért, amit jelentenek. Keveset aludnék, többet álmodnék, hiszen minden becsukott szemmel töltött perccel hatvan másodperc fényt veszítünk. Akkor járnék, amikor mások megállnak, és akkor ébrednék, amikor mások alszanak. Ha Isten megajándékozna még egy darab élettel, egyszerű ruhába öltöznék, hanyatt feküdnék a napon, fedetlenül hagyva nemcsak a testemet, hanem a lelkemet is. A férfiaknak bebizonyítanám, mennyire tévednek, amikor azt hiszik, az öregedés okozza a szerelem hiányát, pedig valójában a szerelem hiánya okozza az öregedést! Szárnyakat adnék egy kisgyereknek, de hagynám, hogy magától tanuljon meg repülni. Az öregeknek megtanítanám, hogy a halál nem az öregséggel, hanem a feledéssel jön. Annyi mindent tanultam tőletek, emberek… Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik. Megtanultam, hogy amikor egy újszülött először szorítja meg parányi öklével az apja ujját, örökre megragadja azt. Megtanultam, hogy egy embernek csak akkor van joga lenézni egy másikra, amikor segítenie kell neki felállni. Annyi mindent tanulhattam tőletek, de valójában már nem megyek vele sokra, hiszen amikor betesznek abba a ládába, már halott leszek.

Mindig mondd azt, amit érzel és tedd azt, amit gondolsz. Ha tudnám, hogy ma látlak utoljára aludni, erősen átölelnélek, és imádkoznék az Úrhoz, hogy a lelked őre lehessek. Ha tudnám, hogy ezek az utolsó percek, hogy láthatlak, azt mondanám neked, “szeretlek”, és nem tenném hozzá ostobán, hogy “hiszen tudod”. Mindig van másnap, és az élet lehetőséget ad nekünk arra, hogy jóvátegyük a dolgokat, de ha tévedek, és csak a mai nap van nekünk, szeretném elmondani neked, mennyire szeretlek, és hogy sosem felejtelek el. Senkinek sem biztos a holnapja, sem öregnek, sem fiatalnak. Lehet, hogy ma látod utoljára azokat, akiket szeretsz. Ezért ne várj tovább, tedd meg ma, mert ha sosem jön el a holnap, sajnálni fogod azt a napot, amikor nem jutott időd egy mosolyra, egy ölelésre, egy csókra, és amikor túlságosan elfoglalt voltál ahhoz, hogy teljesíts egy utolsó kérést. Tartsd magad közelében azokat, akiket szeretsz, mondd a fülükbe, mennyire szükséged van rájuk, szeresd őket és bánj velük jól, jusson időd arra, hogy azt mondd nekik, “sajnálom”, “bocsáss meg”, “kérlek”, “köszönöm” és mindazokat a szerelmes szavakat, amelyeket ismersz. Senki sem fog emlékezni rád a titkos gondolataidért. Kérj az Úrtól erőt és bölcsességet, hogy kifejezhesd őket. Mutasd ki barátaidnak és szeretteidnek, mennyire fontosak neked.

Küldd el ezt annak, akinek akarod. Ha nem teszed meg ma, a holnap ugyanolyan lesz, mint a tegnap. És ha nem teszed meg, az sem érdekes. Ez az a pillanat.”

Az író egészségének gyors romlásáról hírt adó, szentimentális klisékkel teli verset hamarosan más lapok is átvették, rádióbemondók olvasták fel hallgatóiknak, és az internetre is felkerült. Bedőlt a költeménynek García Marquez több barátja is, köztük az indiai filmrendező, Mrinal Sen is.

Hamarosan azonban kiderült, Marquez állapota nem olyan súlyos, a fenti szöveget pedig nem ő írta, hanem egy ismeretlen mexikói férfi, Johnny Welch. Marquezt saját bevallása szerint az bántotta leginkább, hogy ismerősei elhitték, valóban ő alkotta ezt az általa gyengének ítélt költeményt.

Rejtély, hogy ki fordítgatta le magyarra, miért pont most, öt évvel a születését követően, miért hagyott ki a fordításnál az eredetiből egy bekezdésnyit és miért adott hozzá legalább kétszer annyit.

Update | García Marquez 2014-es halálát követően a levél újra felbukkant a neten.

Felhasznált források:

La marioneta Hoax
Gabriel Garcia Marquez’s Final Farewell

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!