A többek között a Magnolia című filmben is bemutatott történet szerint…

“… egy erdőtűz oltása közben a kaliforniai tűzoltók egy búvár szénné égett tetemére bukkantak a fák között. A boncolás kimutatta, hogy a szerencsétlenül járt férfi halálát nem égési sérülések, hanem súlyos belső vérzések és zúzódások okozták. A fogazata alapján azonosított férfiról kiderült, hogy az erdőtűz napján búvárkodni indult, az erdőtűz helyszínétől mintegy húsz kilométerre fekvő óceánpartra. A magyarázat szerint az erdőtűzzel küzdő tűzoltók helikopteres segítséget kértek. A mentőakcióban résztvevő légi járművek aljára hatalmas, vödörszerű tárolókat erősítettek, amelyeket az óceánba merítve töltöttek fel oltóanyaggal. Az egyik ilyen vödörrel a szerencsétlen férfit is kiemelték a vízből, s ő az ürítés során 300 méteres magasságból lezuhanva életét vesztette”.

Az interneten 1996 óta keringő történet a Snopes szerint 1987 óta ismert. Több változata is létezik, ezek hol Kaliforniába, hol Franciaországba teszik a meglepő incidens helyszínét. Létezik egy olyan verzió is, amely egy szénné égett halászról számol be, aki még halálában is kitartóan szorongatta elszenesedett horgászbotját. Egyik változat sem igaz.

Technikailag sem lehetséges

A kétkedők részére a Snopes.com felsorolja azokat a tényeket, amelyek valószínűtlenné teszik a történetet. A helikopterekre erősíthető legnagyobb víztároló berendezés szívócsövének átmérője egy láb, vagyis valamivel több mint 30 centiméter. Bár a vödör 10 000 gallon (vagyis 37 854 liter) vizet tud felszívni, a teljes mennyiség ezen a 30 centiméteres nyíláson át áramlik bele. Ezen pedig még egy kisméretű ember sem férne át, nem beszélve egy felnőtt férfiról, aki teljes búvárfelszerelést (oxigénpalack, békauszony, stb.) visel.

A Bombardier cég vízibombázói két szivattyúval töltik fel tartályaikat. Ezek azonban még kisebbek, 4×10 inchesek (vagyis kb. 10×25 centiméteresek), ráadásul a nyílásokat rácsok fedik, hogy megakadályozzák bármilyen nagyobb test felszippantását.

Mint a fenti példák bizonyítják, gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy embert e módon felszippantsanak. Ennek ellenére legalább egy eset ismert, amikor egy ilyen eszköz sérülést okozott valakinek. 1998-ban Korzikán egy úszónő túl közel merészkedett egy újratöltést végző helikopterhez, és a turbulenciák következtében nekicsapódott egy stégnek, ami lehorzsolta a lábát.

Miért olyan népszerű ez a történet?

A legenda eredetét a Snopes munkatársai a „hogyan halhatott meg ez az ember”-típusú találós kérdésekhez kötik. Az efféle hipotetikus találós kérdések terjedésük során jó eséllyel hagyják el egy idő után már az „mi lenne ha?” formulát. A történet pedig ezt követően úgy fut tovább, mintha valóban megtörtént volna.

A búváros sztori népszerűségének oka a Snopes.com szerkesztője szerint abban keresendő, hogy az emberek szeretik a bizarr történeteket, és általában remekül szórakoznak a nyakatekert halálesetekről szóló sztorikon.

Nem véletlen, hogy a Darwin-díj ekkora népszerűségre tehetett szert. Az erdőtüzes sztorit egyébként ezen az oldalon is megpróbálta elsütni valaki, fel is került a szájtra, de csak mint városi legenda. (Egy testvértörténet ugyanonnan, szintén legenda: Bad Day at the Office)

A történetet unalomig cáfoló búvárok egyike végül megelégelte az állandóan a balszerencsés kolléga iránt érdeklődőket, és létrehozta a firediving.com weboldalt, ahol gyakorlati tanácsokkal látják el a látogatókat a „helikopteres búvárugrással” kapcsolatban.

Frissítés: egy hozzászólónk felhívta a figyelmünket arra, hogy a történettel 15. adásában a Mythbusters is foglalkozott.

Frissítés 2.: a legenda megjelenik a 2010-es Barney és a nők című filmben is.

Felhasznált források:

Scuba Divers and Forest Fires
Bad Day at the Office
Corpus Crispy

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!