Az alábbi levél és a hozzá csatolt kép terjed az interneten:

usaatlasz

Ez az amerikai KÖZÉPISKOLAI földrajzi atlasz. Külön figyelmet érdemel, hogy Oroszország NINCS, csak néhány volt tagköztársaság, azok is rossz helyen. Sziám a kb. II. v.h. óta nem létezik. VIETNAM sincs, IRAK sincs, Thaiföld, Banglades, Malajzia sincs, és Európa tagolása pedig egészen egyedi… Afganisztán óriási, (mondjuk amúgy sem kicsi) biztos ezért nem találták meg Bin-Ladent.

Szukítsük a kört dear gentlemen please, nehogy félrebombázzanak. Érdekes, hogy Izrael sincs rajta, pedig k. sok pénzt küldenek oda. A bankszámlaszámban mondjuk nincs földrajzi szélesség és hosszúság kód :-) A térkép szerint nem találom a vizigót törzseket Európában, a germán barbár hordákat Mercedesszel és BMW-vel, a longobárdokat, a szászokat, a tatárokat és hátranyilazó oseinket, a törököket, stb. A jakutok biztos örülnének egy ekkora országnak. India nem harcolhat Pakisztánnal, mert nincs is. Némi magyarázat arra, hogy miért nem tudják, mi-hol van ill. létezik-e egyáltalán… Nálunk az általános iskolai atlasz részletesebb és naprakészebb…

Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyeknek országa. Így az amerikai hadsereg azt sem tudja, hol harcol(t) a “világbékéért”. Praktikusan bárhol bevethetok, úgysem tudják hol vannak. Azért néhány levélre kíváncsi lennék, amit hazaírtak az amerikai hadfiak. Biztos ki vannak húzkodva a pofáraesos dolgok, mint a Svejk-ben, vagy a 22-es-ben. A fújós bálna és a clipper az óceánokban azért bájos… kár hogy 150 évvel lemaradtak a rajzolók legalább. Az Amerikai Földrajzi Társaságnál szívesen megpályáznék egy expedíciót vastag költségvetéssel, mondjuk felfedezném nekik EURÓPÁT vagy ÁZSIÁT. Biztos találnának új dolgokat akár a Brit Kelet-Indiai Társaság régi térképein is. Döbbenettel olvasnák a jelentéseimben, hogy nincsenek már barbárok, sárkányok, sot komcsik sem…Ui. Azért biztos nem mind ennyire hülyék, csak döbbenetes, hogy ott hatodikos koromban érettségizhettem volna Summa cum Laude. Éljen az Amerikai Nemzeti Alaptanterv.

A térkép nem az amerikai középiskolások atlaszából való, hanem a népszerű Risk játékból. A képen jól láthatók a papír játéktér hajtogatásai is. A ravasz Amerika-fikázók az amerikai kontinenst leszedték – kilógott volna a lóláb, ha kiderül: saját országuknak is csak négy államát ismerik (a Csendes-óceánon elhelyezett Risk logóról nem is beszélve).

A Kisalföld Online egy újságírójának mindenesetre ennyi is elég volt ahhoz, hogy megírja cikkét a történetből, igaz azóta egy szemfüles szerkesztő már leszedette. Egy darabig még a Google cache őrizte próbálkozását, aztán végképp eltűnt.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!