Az állítás, miszerint a Nagy Fal az egyetlen Holdról látható, emberi kéz teremtette objektum, már egy 1895-ös és egy 1938-as könyvben is megjelent. A tudomány mai állása szerint azonban ez csupán egy tévhit: a Holdról nem látható a híres erődítményrendszer.

Mert lehet ugyan a Nagy Fal több ezer kilométer hosszú, ha csupán 12 méter széles, és olyan anyagból készült, ami nehézkessé teszi felismerését a környezetében. Arról nem is beszélve, amit Alan Bean Holdat megjárt asztronauta mondott arról, mi látható bolygónkból a Holdról. Egy kis kék, egy kis fehér, és foltokban néhol egy kis sárga meg zöld. Vagyis: ebből a távolságból semmilyen ember építette tárgy nem látszik szabad szemmel.

Hogy az űrből látszik-e a Nagy Fal, leginkább attól függ, milyen magasságról beszélünk, és milyenek az időjárási viszonyok a szemlélődés időpontjában. De bármely magasságot vagy időpontot is választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a Nagy Falnál vannak sokkal feltűnőbb ember készítette objektumok – hidak, mezőgazdasági létesítmények, repülőterek, piramisok.

“A Föld gyönyörű az űrből, ám a Nagy Falat nem láttam felülről” – nyilatkozta Yang Liwei, a Földet elsőként megkerülő kínai űrhajós 2003 októberében, igencsak elszomorítva ezzel büszke honfitársait. Így volt ezzel az űrhajósok nagy része is, kivéve Eugene Cernan és Ed Lu amerikai asztronautákat, akik állítólag felfedezték a kínai Nagy Falat szabad szemmel is az űrből. Jay Apt amerikai űrhajós álláspontja valahol a két előbbi álláspont között helyezkedik el, ő azt állítja: a kínai Nagy Fal 290 kilométeres magasságból alig észrevehető, ha nem felismerhetetlen.

A Nagy Fal az űrből

2004 májusában úgy tűnt, az Európai Űrhivatal Proba névre hallgató űrszondájának végre sikerült bizonyítékot szereznie egy évtizedes kérdésre. Az ügynökség azonban kénytelen volt visszavonni márciusi „szenzációs” bejelentését, miszerint jó minőségű képet kaptak a Nagy Falról egy a Föld körül 600 kilométer magasságban keringő szondától. A fotóról ugyanis később kiderült, hogy egy folyót ábrázol.

Ugyanezen év novemberében Leroy Chiao űrhajósnak sikerült a Nemzetközi Űrállomásról egy olyan fényképet készítenie, amin a NASA kutatói utólag azonosították a Nagy Falat. Chiao azonban azt nyilatkozta az esetről: csak reménykedett benne, hogy képén a Nagy Fal is kivehető lesz, szabad szemmel nem látta.

A végére pedig íme egy gyűjtés arról, mely ember építette objektumok látszanak az űrből.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!