A Lübkének tulajdonított mondatok a közelmúltban újra reflektorfénybe kerültek, miután a Metro újság egy igazgatója beszédében e szavakkal próbálta érzékeltetni a németek gyenge szónoki képességeit. Később e viccnek szánt megszólítás miatt távoznia kellett a cégtől.

A Lübkének tulajdonított mondatok hitelességét illetően a mai napig nincs egyetértés. A német Die Zeit legendákkal foglalkozó rovatának szerkesztője minden illetékessel beszélt az ügyben, bizonyító erejű felvételt vagy dokumentumot azonban nem sikerült találnia.

Csupán egy hasonló esetet, amely akár alá is támaszthatja a négerezéses legendát – Lübke állítólag egy madagaszkári látogatás során így köszöntötte államelnök kollégáját és annak feleségét: „Tisztelt Elnök Úr, Tisztelt Antananarivo Asszony!” (Antananarivo Madagaszkár fővárosa.) Majd hozzátette: „Az emberek egyszer már csak megtanulnak tisztának lenni”.

Martin Baer filmrendező azonban óva int attól, hogy Lübkét rasszistának tituláljuk. Szerinte Lübke afrikai útjaival éppen hogy az akkor függetlenségük felé törekvő államok erőfeszítéseit akarta segíteni. Még akkor is, ha ez néha olyan jókívánságokban jelentkezett, mint az Európában paternalistának tűnő „További fejlődést kívánok Önöknek, ott lent!” mondat.

Forrás: Lübke und die Neger

Fotó: BPA

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!