A brit rendőrség letartóztatott egy férfit, aki a szeretteiket keresőknek e-mailekben azt írta, hogy Délkelet-Ázsiában eltűntként nyilvántartott brit állampolgárok némelyike életét vesztette a szökőárban. A férfi a címeket a Sky News televízió internetes honlapján közölt üzenetekből vette, és a thaiföldi külügyminisztérium egy hivatala nevében, az ukgovfoffice@aol.com címről írt.

“A brit kormány soha nem közölné elektronikus üzenetben egy szeretett személy halálhírét a hozzátartozókkal. Bárkinek a címére érkezne is ilyen tartalmú villámposta, a legnagyobb óvatossággal kezelje” – figyelmeztetett a rendőrség.

A Reuters szerint a cunami-hoaxok megítélése nem különbözik a spamekétől, a törvény ugyanis büntetőjogi értelemben nem veszi figyelembe azokat a lelki “károsodásokat”, amelyeket ezek okozhatnak.

Másfajta, anyagi károkat okozó internetes visszaélések is történtek az ázsiai katasztrófa kapcsán. Hongkongban az Oxfam jótékonysági szervezet felhívta a figyelmet egy hamis elektronikus levélre, amelyet a nevében köröztettek pénzgyűjtés céljából és kérte az adományozókat, hogy egy ciprusi bankszámlára küldjék a pénzüket.

Csúnyán belebukott a szenzációhajhászásba egy kanadai lap is. A kép ugyanis nem a 2004-es cunamit, hanem egy 2002-es kínai folyóáradást ábrázol.

cunami3

A teljes történet elolvasható itt: CALGARY FLAME-OUT

Frissítés:  a snopes oldalán megtekinthető képeknek kedvenc hetilapunk is áldozatává vált.

cunami2

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!