Íme a neten terjedő szöveg és kép:

“Amit a képen láttok, az egy éjszakai pókfajta, ami csak éjszaka jön elő, vagy ha árnyékot talál. 16 km/h-val képes mozogni, kb. 1 métert képes ugrani. Ha megharapnak, Novocaint injekcióznak beléd, amitől  azonnal elzsibbadsz. Alvás közben még azt sem veszed észre, hogy egyáltalán megharaptak, csak reggel, amikor felébredsz, akkor látod, hogy hiányzik egy darab a kezedből vagy a lábadból, mert egész éjjel rágcsálták! Ha összetalálkozol egy ilyennel, amelyik éppen az árnyékban van, de a nap nemsokára eléri, a legjobb ha elfutsz. Ugyanis ha észrevesz, azonnal elkezd majd üldözni az  árnyékod miatt, és egész idő alatt, amíg kerget, sikító hangot hallat. Ilyen pókokat naponta találnak az Irakban lévő katonák. Képzeld el, milyen lenne, ha felébrednél, és egy ilyet látnál a sátradban!”

Emberhúsevő óriáspók Irakban

A kép valószínűleg valódi, a fenti állítások nagy része azonban legenda. Az angolul Camel Spider névre hallgató pókféle valóban létezik, főként a Közel-Kelet sivatagaiban honos, de megtalálható az Egyesült Államok és Mexikó sivatagaiban is. Valójában nem is pók, hanem pókféle, azaz arachnid.

A rémmesét eredetileg az Irakban katonákat állomásoztató Egyesült Államok „félelempiacára” szánták, de az internet segítségével az egész világot meghódította. Világkörüli útja során a képet kísérő szöveg sokat torzult: a fordítások egyszer hozzáadtak, másszor elvettek belőle. A történet hitelességét nagyban növelte a csatolt kép, és a tény, hogy valóban létezik a rejtélyes nevű pók.

Az amerikai közvélemény az első iraki háború során ismerte meg őket. Az interneten keresztül terjesztett levelek azonban már akkor is tele voltak valótlan megállapításokkal. A Snopes ezekből szemezgetve megjegyzi:

pok2– A Camel Spider egyáltalán nem akkora, mint a kép sugallja. Először is a fotón két pók látható, másrészt a kompozíció is megtévesztő. Ha a háttérben álló katona lábához viszonyítunk, valóban hatalmasnak tűnik az állat. De ha a jobb alsó sarokban lévő katona kabátujját nézzük, már egyáltalán nem. A jobboldali képen jól látható, valójában mekkora egy ilyen pók.

– A 16 km/órás sebesség nem túlzás, bár más levélben már találkoztunk 25 mérföldes (40 km/h) sebességgel is.

– Nem igaz az 1 méteres magasságba való ugrás sem.

– A Camel Spiderek nem sikongatnak.

– Áldozataikat nem érzéstelenítő segítségével cserkészik be. Emberhúst egyébként sem esznek, legfeljebb kisebb pókokat, gyíkokat vagy kisebb madarakat.

– Az állatok valóban éjszaka vadásznak, nappal elbújnak.

– A Camel Spiderek nem onnan kapták a nevüket, hogy megeszik a tevék gyomrát. Azért nevezik őket így, mert a sivatagban élnek, akárcsak a tevék.

Update 2021 | Az amerikai csapatok Afganisztánból történő, 2021-es kivonulása környékén a képek és a hozzájuk kapcsolódó állítások újra felbukkantak. Ezúttal a szintén megtévesztő afgán emberevő pók elnevezés alatt futottak.

afgán emberevő pók kamu
2021-es újbóli felbukkanása a TikTokon
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!