Az O.K. eredetét illetően sokáig indián gyökerekre gyanakodtak. Az egyik magyarázat szerint a sac törzs főnöke, Keokuk jegyezte az amerikai kormánnyal kötött szerződéseit O.K. monogrammal (Old Keokuk). Mások a choctaw indiánoknál lelték fel a forrást, az ő nyelvükben élt a hasonlóan csengő „okeh” kifejezés afféle „minden rendben” értelemben – írja a HVG.

Gyanúba keveredett a hasonló jelentésű görög „olla kalla” éppúgy, mint az „okej”-nek ejthető skót „och aye” vagy a német „ordnungsgemäss kontrolliert” (szabályszerűen ellenőrizve) is. Voltak aztán olyanok, akik a fuvarlevelet az Egyesült Államokban szabványosító vasúti hivatalnok, Obadiah Kelly szignatúráját sejtették a rövidítés mögött.

Oll korrekt!

Az O.K. első hitelesnek elfogadott említését azonban a 96 éves korában elhunyt nyelvész, Allen Walker Read találta meg. Kutatásai szerint 1839. március 23-án a Boston Morning Post című lap egyik cikkében használta egy szerző az „all correct” (minden rendben) megfelelőjeként a két betűt. A professzor szerint az O.K. azért nem A.K., mert a hivatalos angolban nem is létező „oll korrekt” írásmódból ered. Az 1830-as években az Egyesült Államok keleti partjának értelmisége a gyakori kifejezéseket szívesen zsugorította betűszavakká, mégpedig gyakran a szótári alaktól eltérő helyesírással – írja a HVG szerzője.

Az 1840-es elnökválasztási hadjáratban az újraválasztásáért küzdő Martin Van Buren demokrata elnök hívei politikai jelszóvá kovácsolták az O.K-t. Mivel támogatottjuk a New York állambeli Kinderhookban született, ez elé illesztették a még akkortájt is tiszteletet jelentő „Old” jelzőt, majd az így létrejött rövidítés felhasználásával megalakították a Demokrata OK Klubot. A választási küzdelem publicitása máig hatóan a világ nyelvhasználatába emelte az OK-t.

Források:

World Wide Words
– EGY BETŰSZÓ KARRIERJE – Az O.K.-val minden rendben (HVG 2003/10. szám 88-89. oldal)

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke