Lássuk először a képhez kapcsolódó szöveget:

“A világon sok van, mi csodálatos, de az életnél nincs csodálatosabb! Ez az egyik legfantasztikusabb fénykép, amit az ismert univerzumban valaha is készítettek. Egy amerikai  fényképész készítette egy operáció alatt, amint egy súlyos gerinc-rendellenességet próbáltak helyrehozni egy magzaton az anyaméhen belül a terhesség 23. hetében. A fényképész akkor meg nem gondolta, hogy élete egyik legfontosabb képe lesz ez, hiszen a cél csupán a méhen belüli gerincműtét fényképeken is történő dokumentálása volt.
Miközben Paul Harris fotós az Egyesült Államok-beli Tenesse állam Nashville városának Vanderbilt egyetemén a sebészeti klinika műtőjében fényképeket készített a műtét folyamatáról, megörökítette azt a pillanatot is, amikor a baba az anyai méhből kiemelte a kis kezét, és az őt operáló orvos ujjat megfogta. Ez a hihetetlen fénykép a világ rengeteg újságjában megjelent, s Írországban az egyik “legerősebb zászlója” lett az abortusz legalizációja ellen küzdőknek. Az ici-pici kéz, ami meghódította a világot, Samuel Alexanderé, aki tavaly december 28-án megszületett (amikor a fénykép készült, alig több, mint 5 hónapja volt a mama hasában).
Ha komolyabban elgondolkodunk, megértjük, hogy az élet tényleg csak egy hajszálon múlik. Az orvosok biztosak voltak benne, hogy nem tudták volna életben tartani a kisfiút a méhen kívül, így a méhen belül műtéttel kellett megoldani azt a rendellenességet, amit nem tudott volna túlélni. A méhet bevarrták, hogy a baba normálisan fejlődhessen tovább. Ezért is ezt a képet lett nyilvánítják napjaink egyik legfontosabb orvosi fényképének. Samuel a legfiatalabb paciens, aki ilyen operáción túlesett. Valószínű, hogy Samuel Alexander Armsnak megszoríthatja majd egyszer Dr. Brunner sebészprofesszor kezét -most már az anyai méhen kívül.
Justine McCarthy  tévé-bemondónő megjegyezte, hogy képtelenség nem elérzékenyülni a pici kéz hatalmas erejét látva amint egy operáló sebész ujját szorítja, és lehetetlenség nem elgondolkodni azon, hogyan tud egy kéz életet menteni…”

Magzat kinyúl a méhből

A kép valódi, 1999. augusztus 19-én készült egy műtét során, a kísérőszövegbe azonban több ferdítés is bekerült – írja a Snopes. A Vanderbilt egyetemen elvégzett operáció valóban megtörtént, és az itt készült fotók több tengerentúli lapba is bekerültek.

Nem igaz azonban a legendavadász oldal szerint, hogy a magzat mintegy köszönetképpen szorította volna meg megmentője kezét, mint az a kísérőszöveg angol változatában olvasható. Miként az sem, hogy a doktor azt mondta volna: ez a szorítás volt élete legmegindítóbb élménye.

Valójában annyi történt, hogy miközben Bruner doktor összezárta a terhes asszony méhét, a kis Samuel keze kicsúszott onnan. Az orvos ezt követően óvatosan megfogta és visszahelyezte. Egy másik, szintén az orvosnak tulajdonított verzióban ő húzta ki onnan, majd visszacsúsztatta.

A műtétet végző Bruner doktor szerint a magzat már csak azért sem tudta volna magától megfogni a kezét, mert ő is, és anyja is érzéstelenítve volt.

Abortuszellenzők ikonja lett

A fotóriporter neve egyébként nem Paul Harris, hanem Michael Clancy, az ő verzióját az esetről itt lehet megnézni. Nem utolsósorban a fotós személyes kommentárjának is köszönhető, hogy a kép ilyen népszerű lett.

Sőt, Clancy szemmel láthatóan még ma sem adta fel, hogy az ő verzióját fogadják el. Honlapján – ahol az esetről írt könyvét is reklámozza – a mai napig a műtét résztvevőinek telefonos zaklatására buzdít.

A fotó és a megindítóra hangolt körítés az amerikai abortuszvitákban is felbukkant, ellenzők később rendszeresen felhasználták propagandatevékenységükhöz.

A kis Samuel végül 1999 decemberében született meg, egészségesen. A FoxNews az eset 10. évfordulóján megkereste a családot és a fotóst, akik többek között a kép utóéletéről is beszéltek, továbbá a lap közölte a kilencéves úszóbajnok egy képét is:

Ha érdekel a téma, nézd meg ezt a cikket is: Anyja énekére tapsol a 14 hetes magzat?

Nyitókép: Pavel Danilyuk / Pexels

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!