A történet ebben a formában terjedt 2004-ben:

“Amikor az Apolló-program során Neil Armstrong asztronauta először lépett a Holdra, nemcsak a híressé vált mondás hangzott el a szájából: “Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek”, hanem több más megjegyzés is, miközben az űrhajósok egymással és a központtal kommunikáltak. Mielőtt visszamászott volna az űrhajóba, Armstrong még a következő rejtélyes megjegyzést tette: “Sok szerencsét, Mr. Gorsky!”

A NASA-nál többen úgy gondolták, hogy ez valamelyik rivális szovjet kozmonautának szólhat, utánajártak tehát, van-e Gorsky nevű ember az orosz vagy az amerikai űrprogramban. Nem volt. Az évek során nagyon sokan feltették a kérdést Armstrongnak, ugyan mit jelenthet ez a “Sok szerencsét, Mr. Gorsky”, de ő mindig csak mosolygott, és nem felelt.

Végül aztán öt évvel ezelőtt (1995. július 5-én, a floridai Tampa Bay-ben) tartott egy beszédet, utána pedig riportereknek válaszolt. Egyikük ismét feltette az immár 26 éve megválaszolatlan kérdést. Ezúttal nem hiába. Mr. Gorsky eltávozott az élők sorából, így Neil Armstrongot többé nem kötötte a tapintat. A következőket mesélte:

– Gyerekkorában egyszer baseball-t játszott egyik barátjával az udvaron. A labda a szomszéd fürdőszobaablakához repült. A szomszédban Mr. és Mrs. Gorsky lakott. Amint a gyermek Armstrong lehajolt az ablak előtt, hogy felvegye a labdát, a következő mondatok ütötték meg a fülét: – Orális szex! – kiabálta Mrs. Gorsky. – Orális szexet akarsz?! Majd akkor, ha a szomszéd kölyök felmegy a holdra!”

A NASA Headquarters honlapja szerint a történet kamu, Armstrong a Holdra szállás során nem ejtette ki a száján a Gorsky nevet. Az űrhajós bevallása során az anekdotát Buddy Hackett komikustól hallotta először. A Snopes szerint a sztori valamikor 1995 környékén jelent meg, és eredetileg inkább lehetett vicc, mint legenda.

Update | Amikor 2002-ben a Columbia űrsikló legénysége különféle javítási munkákat végzett el a Hubble űrteleszkópon, John Grunsfeld a “Good luck, Mr. Hubble” mondattal búcsúzott a távcsőtől – megidézve ezzel a Gorsky-legendát.

Update 2 | A legenda felbukkan a Watchmen című film nyitómontázsában is.

Watchmen [2009] – Intro

Watchmen’s opening credits. Not to be confused with the upcoming HBO show based on the same source material.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!