Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát (az összes helyes választ a cikk első hozzászólásában találod).

Kérdés #1: Tényleg kórházba került az alábbi képen látható, Nike-cipőt égető férfi?

NEM. A történet szerint egy fickót annyira feldühített a Nike marketinges húzása, hogy tiltakozásképp a saját lábán gyújtotta meg a cipőjét. Az állítólag kórházban végződő sztori viszont igazából csak egy paródia volt. Részletek.

Kérdés #2: Egy vajúdó kismamát tényleg kizavartak a szülőszobából, hogy helyet adjanak Orbán Ráhelnek?

NEM. Az Orbán Ráhel szülésével kapcsolatos álhírekről itt olvashattok részletesebben.

Kérdés #3: Az alábbi képen tényleg olasz bevándorlók érkeznek New Yorkba?

NEM. Az, ami a netes magyarázatok szerint egy olasz migránsok New Yorkba érkezését ábrázoló kép, az valójában egy amerikai katonák második világháborúból való hazatérését megörökító fotó. Részletek.

Kérdés #4: A vibrátort tényleg a hisztéria kezelésére találták ki a viktoriánus kori Angliában?

NEM. Legalábbis az a bizonyíték, ami alapján eddig ezt állították, egyáltalán nem erről szól. Részletek.

Kérdés #5: Valódi-e az alábbi kép, amelyen egy bálna tetemét próbálják begyömöszölni egy konténerbe?

IGEN. Az eset egy New Hampshire-i településen történt. A tetem eltakarítása első nekifutásra nem jött össze, a bálnát csak másnap sikerült elszállítani. Részletek.

Kérdés #6: Luka Modric tényleg elismerte, hogy adót csalt?

IGEN. A vébén ezüstérmet szerző horvát válogatott körül rengeteg alaptalan hír terjedt el a torna után, így egyesekben talán ez is kétséget ébreszthetett. A hír azonban valós, legalábbis az El Mundo értesülése szerint megszületett az egyezség a nemrégiben az év játékosának választott focista és a hatóságok között, aminek a beismerés is a része volt. Részletek.

Kérdés #7: Egy online kereskedés tényleg szexi Szolgálólány-jelmezt árult?

IGEN. De a felháborodás hatására később levették oldalukról. Részletek.

Kérdés #8: Valódi-e az alábbi kép, amelyen egy elefánt tart egy kis oroszlánt?

NEM. Az április elsejei tréfa jegyében készült képet több fotóból rakták össze. Részletek.

Kérdés #9: Valódi-e az alábbi felvétel, amelyen egy delfin úszik egy hurrikán által elárasztott észak-karolinai városban?

IGEN. Bár a net tele van hasonló, főleg cápákát ábrázoló kamuképpel, ez pont egy eredeti felvétel: az esetről videofelvétel is készült. Részletek.

Kérdés #10: Az igazi mézet tényleg úgy ismerhetjük fel, hogy – a genetikai memóriának köszönhetően – vízben higítva megjelenik a lép mintázata?

NEM. Ennek ellenére az ezt és még néhány irreleváns megállapítást tartalmazó videó nagy sikerrel futott szeptemberben a neten. Részletek.

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Örülök, ha tetszett a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontosnak tartod ezt a munkát, támogasd te is az oldal működését!

Fotó: pexels.com

Tetszett a cikk? Támogasd te is az oldalt havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.