Egy készülőben lévő, nem reprezentatív felmérés szerint ha azt kérdezzük a Facebook-felhasználóktól, milyen tartalmakat szeretnének elkerülni, állítólag minden korosztálynál magasan vezet az az opció, hogy „amikor valaki egy álhírt oszt meg”.

A mindennapokban valóban sokszor elbukunk az érzelmeinkre, félelmeinkre és vágyainkra építő álhíreken. A netezők egy széles köre még csak nem is mutat érdeklődést a valósághoz közelebbi magyarázatok iránt – annyira szeretne ugyanis hinni az adott cikk igazságában. A skála másik oldalán pedig azok a tudatos netezők vannak, akik azt gondolják, hogy őket nem vezetik meg semmivel.

Utóbbi azonban hiú ábránd. A neten napi szinten futunk bele olyan hírekbe, amelyekről talán sosem tudjuk meg, hogy mi motiválta a létrejöttüket. És ez nem iskolázottság vagy tájékozottság kérdése, még ha bizonyos esetekben ezek segíthetnek is a felismerésben. Nincs ebben semmi szégyellni való, emberek vagyunk, a ránk jellemző gondolkodási hibákkal.

Az Urbanlegends.hu egy egyszemélyes szerelemprojekt, amely a kritikus gondolkozás fejlesztéséhez nyújt segítséget 2004 óta. Az oldalra ez idő alatt több mint 2 ezer bejegyzést írtam, ami több mint 20 millió letöltést eredményezett. A szájt népszerűsége talán annak is köszönhető, hogy már a kezdetektől azt az az irányelvet követem, hogy mindenki hihet abban, amiben csak akar. Az Urbanlegends.hu-n csupán összegyűjtöm a józan ész és a tudomány álláspontját az embereket érdeklő kérdésekről – az értékelést azonban sokszor az olvasóra bízom.

Így támogathatod az Urbanlegends.hu-t

Bár a cikkekben rendszeresen találkozhatsz hirdetésekkel, a szájt működtetéséből befolyó összegek nem teszik lehetővé számomra, hogy csak ezzel foglalkozzam. A jövőben ezen szeretnék változtatni, legalábbis megadni az esélyét annak, hogy több időt fordíthassak az oldalra. Ha támogatod a munkám, azzal lehetővé teszed az oldal gyakoribb frissülését, további működését.

Hozzájárulásod 2018 áprilisa óta a Patreon platformján teheted meg, amely világszerte zenészek, írók, videósok tömegeinek segített abban, hogy közönségük támogatásával valóra váltsák álmukat. Ennek a platformnak a segítségével készíti videóit például az általam is sokat emlegetett nagy kedvenc, Captain Disillusion is.

A Patreonon egy gyors regisztráció után megadhatod, havonta mekkora összeget szánsz az Urbanlegends.hu támogatására. A felajánlást dollárban tudod megtenni, a beírt összegre pedig rájön még az áfa. Választhatsz a három fix csomag közül, de szabadon is beírhatod, mennyivel támogatod az Urbanlegends.hu-t. Ezt az összeget innentől kezdve havonta leszedi majd a kártyádról a Patreon, egészen addig, amíg le nem mondasz az oldal további támogatásáról.

Köszönök minden segítséget!

Fotó: pexels.com

Köszi, hogy elolvastad a bejegyzést! Ha tetszett a cikk, és szereted az oldalt, havi egy kávé árával te is hozzájárulhatsz az álhírek elleni harchoz.