Hol voltál, amikor a covfefe megtörtént? – kezdi cikkét kicsit ironizálva Nick Stockton, elismerve, hogy Trump megválasztása óta még a korábbinál is inkább hírek bűvöletében él, folyamatosan várva vagy rettegve valaminek – az impeachmentnek, egy háborúnak, a netsemlegesség végének vagy épp egy klímaváltozás okozta tragédiának – a bekövetkeztét. Hasonló a helyzetben vannak azok a hazai politikai hírjunkiek is, akik – politikai irányultságtól függően – az Orbán-kormány leváltásában vagy az “ébredés évének” sikerében bizakodnak, és erre várva percenként csekkolják hírfolyamukat.

Az ember szeret minden eseményhez, jelenséghez értelmet társítani, a közösségi média azonban nem nagyon erős abban, hogy akár csak kontextust adjon az itt elmesélt történetekhez – mutat rá a cikkben a pszichológus Ethan Kross. A szakértők azt tanácsolják a magukon a FOMO jeleit észlelőknek, hogy tartsanak egy kis szünetet a közösségi média használatában – mert a legújabb kutatások szerint már egy egyhetes távollét is javíthat hangulatukon, függőségükön.

De mit csináljon az, aki nem akar lemaradni semmiről?

És még csak rosszul sem akarja érezni magát, amiért folyton a hírek után kajtat? Paradox módon ezeken az embereken az elmélyülés és a nagyobb aktivitás segíthet. Shyam Sundar kommunikációkutató azt javasolja: ha már egy napra sem tudunk lecsatlakozni a közösségi oldalakról, olvassunk el minden elénk kerülő cikket végig, mondjuk el – komment vagy bejegyzés formájában – gondolatainkat róla, és csak utána lépjünk tovább a következőre. (A végigolvasás nem utolsósorban abban is segít, hogy elkerüljük a kattintásvadász címek és leadek okozta félreértéseket, a dezinfók terjesztését, és ezáltal önmagunk nevetségessé tételét – csak hogy visszacsatoljak az oldal tematikájához is).

Ezzel a gyakorlattal egyrészt már önmagában csökkentjük az információbevitelt (az olvasásnak és hozzászólásainknak köszönhetően ugyanis kevesebb idő jut más bejegyzések szkennelésére), másrészt idővel ráérzünk, mely csatornák tartalmai inspirálnak vagy épp bosszantanak minket. És amint a rendre értéktelen infókat közvetítő csatornákat kiszűrjük és kikövetjük, azt fogjuk tapasztalni, hogy tényleg nem is hiányzik semmi – zárul a cikk.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd az oldalt a Facebookon is!

Illusztráció: pexels.com + wired.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez! Tudj meg többet itt!